szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 20 października 2015

Prawdziwe lody deserowe z kiełbasy myśliwskiej z szynki

Zaskocz swoich znajomych czymś wyjątkowym. Zamiast tradycyjnych przekąsek zaproponuj im na deser…prawdziwe lody z kiełbasy. Czy to w ogóle jest możliwe? Kompozycja z kiełbasy, kabanosów, z dodatkiem koniaku, wina, jaj i figi? Jak połączyć wszystkie składniki, by wyszły z tego prawdziwe lody? Sprawdź się w roli mistrza kuchni i skorzystaj z przepisu Madej Wróbel. Twoi goście na pewno długo będą wspominać ten wyrafinowany deser.




Składniki na 4 porcje: 

-  Kiełbasa myśliwska z szynki Madej Wróbel 300 g 
- Kabanos wieprzowy 175g Madej Wróbel 
- Kabanos pikantny 175g Madej Wróbel 
- Kabanos z drobiem 175g Madej Wróbel 200 g 
- Jajka 5 sztuk 
- Śmietana 30% 0,5 l 
- Koniak 40 ml 
- Białe wino 150 ml 
- Ocet balsamiczny 80 ml 
- Cukier trzcinowy 30 g 
- Suszona żurawina 50 g 
- Figa 1 sztuka 
- Czosnek niedźwiedzi 20 g 
- Ząbek czosnku 
- Świeże zioła 
- Szczypta wasabi w proszku 
- Sól, pieprz 
- Oliwa 

Przygotowanie:

Pokrój kiełbasę myśliwską w cieniutkie plastry pod skosem. Usmaż je na głębokim oleju na chipsy, odsącz i wysusz w piekarniku. Pokrusz je w moździerzu na drobne kawałki i/lub zmiksuj w malakserze na proszek. Pokrój kabanosy na dekoracyjne plasterki. Wsyp cukier na patelnię i skarmelizuj figę, po czym wyciągnij ją i kontynuuj karmelizowanie. Wrzuć na karmel kabanosy, dodaj żurawinę, część ziół i sól, a na koniec dolej koniak. Gotuj do uzyskania gęstego, aromatycznego sosu. 

Rozgnieć w moździerzu czosnek niedźwiedzi, zioła, wasabi, czosnek, pieprz i sól z oliwą. Ubijaj jajka, jednocześnie zagotowując 2/3 wina. Dolewaj je cienkim strumieniem i podnieś obroty miksera. Pod koniec dodaj do masy pokruszone chipsy z kiełbasy. Dodaj do jajek nieco czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz i wymieszaj z ubitą na sztywno śmietaną. Wlej masę formy, zamknij ją szczelnie i odstaw do zamrażalnika na 4 godziny (do zamrożenia). Nałóż gałkę lodów, obok porcję kabanosów w sosie i ozdób pesto z czosnku niedźwiedziego oraz figą. Zaskocz wszystkich gości i nie zdradzaj swojego sekretu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz