Zaskocz swoich znajomych czymś wyjątkowym. Zamiast tradycyjnych przekąsek zaproponuj im na deser…prawdziwe lody z kiełbasy.
Czy to w ogóle jest możliwe? Kompozycja z kiełbasy, kabanosów, z dodatkiem koniaku, wina, jaj i figi? Jak połączyć wszystkie składniki, by wyszły z tego prawdziwe lody? Sprawdź się
w roli mistrza kuchni i skorzystaj z przepisu Madej Wróbel. Twoi goście na pewno długo będą wspominać ten wyrafinowany deser.
Składniki na 4 porcje:
- Kiełbasa myśliwska z szynki Madej Wróbel 300 g
- Kabanos wieprzowy 175g Madej Wróbel
- Kabanos pikantny 175g Madej Wróbel
- Kabanos z drobiem 175g Madej Wróbel 200 g
- Jajka 5 sztuk
- Śmietana 30% 0,5 l
- Koniak 40 ml
- Białe wino 150 ml
- Ocet balsamiczny 80 ml
- Cukier trzcinowy 30 g
- Suszona żurawina 50 g
- Figa 1 sztuka
- Czosnek niedźwiedzi 20 g
- Ząbek czosnku
- Świeże zioła
- Szczypta wasabi w proszku
- Sól, pieprz
- Oliwa
Przygotowanie:
Pokrój kiełbasę myśliwską w cieniutkie plastry pod skosem. Usmaż je na głębokim oleju na chipsy, odsącz i wysusz w piekarniku. Pokrusz je w moździerzu na drobne kawałki i/lub zmiksuj w malakserze na proszek. Pokrój kabanosy na dekoracyjne plasterki. Wsyp cukier na patelnię i skarmelizuj figę, po czym wyciągnij ją i kontynuuj karmelizowanie. Wrzuć na karmel kabanosy, dodaj żurawinę, część ziół
i sól, a na koniec dolej koniak. Gotuj do uzyskania gęstego, aromatycznego sosu.
Rozgnieć w moździerzu czosnek niedźwiedzi, zioła, wasabi, czosnek, pieprz i sól z oliwą. Ubijaj jajka, jednocześnie zagotowując 2/3 wina. Dolewaj je cienkim strumieniem i podnieś obroty miksera. Pod koniec dodaj do masy pokruszone chipsy z kiełbasy. Dodaj do jajek nieco czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz i wymieszaj
z ubitą na sztywno śmietaną. Wlej masę formy, zamknij ją szczelnie i odstaw do zamrażalnika na
4 godziny (do zamrożenia). Nałóż gałkę lodów, obok porcję kabanosów w sosie i ozdób pesto z czosnku niedźwiedziego oraz figą. Zaskocz wszystkich gości i nie zdradzaj swojego sekretu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz