Aleksandra Mikołajczyk. Aktorka, dziennikarka, prezenterka telewizyjna oraz businesswoman. Jej pasją jest sztuka, biznes i nowe technologie. Prowadzi agencję Moon Media, która zajmuje się produkcją video, telewizją internetową, a także kampaniami na YouTube. Stworzyła nowatorską telewizję internetową dla startupów – StartupTV.pl. Czytelnikom Szczypty Luksusu postanowiła zdradzić swój własny autorski przepis na "Kobiece Tiramisu".
Składniki:
•
375 ml zaparzonej kawy (z 3 espresso lub 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
•
60 ml likieru amaretto
•
4 żółtka
•
4 łyżki cukru pudru
•
300 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (świeżej i bardzo zimnej)
•
500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
•
400 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
•
4 łyżki kakao
•
około 500 g owoców sezonowych
Przygotowanie:
Przygotować wysoką formę o średnicy 24 cm lub prostokątna o podobnej powierzchni, np. 20 cm x 25 cm, może być forma żaroodporna, ceramiczna. Zaparzyć kawę i ostudzić, wymieszać z likierem. Żółtka umieścić w misce, dodać cukier puder i zmiksować. Miskę postawić na garnku z małą ilością delikatnie gotującej się wody (dno miski nie może stykać się z wodą) i dokładnie ubijać przez około 5-6 min. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać przez około 4 min, aż masa będzie jasna (prawie biała) i puszysta. Ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Ubite żółtka delikatnie połączyć (najlepiej w trzech partiach) łyżką lub szpatułką z rozmiksowanym w oddzielnej misce serkiem mascarpone, a następnie z ubitą śmietanką. Kawę, biszkopty i krem podzielić na trzy części.
Zanurzać na chwilę biszkopty z pierwszej części w kawie i układać na dnie formy, przykryć częścią kremu i posypać 1 łyżką kakao. Namoczyć kolejną porcję biszkoptów w kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego kakao. Posmarować kremem, posypać kakao i ułożyć ostatnią - trzecią warstwę biszkoptów, kremu i kakao. Schładzać przez minimum 4 godziny lub przez całą noc. Truskawki pokroić i ułożyć na deserze przed samym podaniem.
Deser nakładać łyżką do pucharków lub na talerzyki, lub z ciasta kwadratowego powycinać ringiem porcje.
fot. Lidia Skuza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz