szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

piątek, 30 października 2015

Kobiece Tiramisu Aleksandry Mikołajczyk

Aleksandra Mikołajczyk. Aktorka, dziennikarka, prezenterka telewizyjna oraz businesswoman. Jej pasją jest sztuka, biznes i nowe technologie. Prowadzi agencję Moon Media, która zajmuje się produkcją video, telewizją internetową, a także kampaniami na YouTube. Stworzyła nowatorską telewizję internetową dla startupów – StartupTV.pl. Czytelnikom Szczypty Luksusu postanowiła zdradzić swój własny autorski przepis na "Kobiece Tiramisu". 




Składniki:

• 375 ml zaparzonej kawy (z 3 espresso lub 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
• 60 ml likieru amaretto 
• 4 żółtka 
• 4 łyżki cukru pudru 
• 300 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (świeżej i bardzo zimnej) 
• 500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej 
• 400 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
• 4 łyżki kakao
• około 500 g owoców sezonowych

Przygotowanie:

Przygotować wysoką formę o średnicy 24 cm lub prostokątna o podobnej powierzchni, np. 20 cm x 25 cm, może być forma żaroodporna, ceramiczna. Zaparzyć kawę i ostudzić, wymieszać z likierem. Żółtka umieścić w misce, dodać cukier puder i zmiksować. Miskę postawić na garnku z małą ilością delikatnie gotującej się wody (dno miski nie może stykać się z wodą) i dokładnie ubijać przez około 5-6 min. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać przez około 4 min, aż masa będzie jasna (prawie biała) i puszysta. Ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Ubite żółtka delikatnie połączyć (najlepiej w trzech partiach) łyżką lub szpatułką z rozmiksowanym w oddzielnej misce serkiem mascarpone, a następnie z ubitą śmietanką. Kawę, biszkopty i krem podzielić na trzy części. 



Zanurzać na chwilę biszkopty z pierwszej części w kawie i układać na dnie formy, przykryć częścią kremu i posypać 1 łyżką kakao. Namoczyć kolejną porcję biszkoptów w kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego kakao. Posmarować kremem, posypać kakao i ułożyć ostatnią - trzecią warstwę biszkoptów, kremu i kakao. Schładzać przez minimum 4 godziny lub przez całą noc. Truskawki pokroić i ułożyć na deserze przed samym podaniem. 

Deser nakładać łyżką do pucharków lub na talerzyki, lub z ciasta kwadratowego powycinać ringiem porcje.


fot. Lidia Skuza 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz