Co jeść, by zdrowo przejść przez jesienną
pluchę? Korzystaj z tego co
najsmaczniejsze w sezonie! Najlepsza w listopadzie jest dynia, gęsina oraz
oczywiście… kasztany! Spróbuj ich, a nie
pożałujesz! Świeżo upieczone kasztany,
podjadane w czasie spaceru po jesiennym Paryżu, zapewne smakują wyjątkowo. Jednak aromatem pieczonych kasztanów oraz
kasztanowych potraw można się cieszyć także w domowym zaciszu.
Nie tylko na placu Pigalle
W Polsce
kasztany nie są najbardziej popularnym przysmakiem. Jednak nie zawsze tak było.
W XIX wieku, Lucyna Ćwierczakiewiczowa, słynna autorka książek kucharskich,
podawała przepisy z wykorzystaniem kasztanów. Po niej popularyzowała je również
Maria Disslowa. W przedwojennej Polsce kasztany były bardzo popularne i
występowały wówczas częściej pod nazwą "marrony". Zjęzyka
francuskiego marron to właśnie jedna z odmian kasztana
jadalnego.
Jedz kasztany na zdrowie!
Kasztany
jadalne wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom.
Ponadto są bardzo bogate w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się
w cukier złożony (wolno przyswajany przez organizm). Zawierają w sobie również
błonnik pokarmowy, dzięki któremu
dodatnio wpływają na perystaltykę jelit. Nie brakuje im też białka i
tłuszczu, a 2/3 wszystkich tłuszczy zawartych w nich to tłuszcze nienasycone,
wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia. Ponadto znajdziemy w nich kwas jabłkowy, lecytynę,
magnez, żelazo, potas i witaminy B1, B2 oraz E, witaminę młodości. Bardzo ważną informacją jest to, że
kasztany jadalne są całkowicie pozbawione glutenu i mogą być spożywane także przez
osoby chore na celiakię.
Przepisy na dania z kasztanów
Na proste, wydawałoby się pytanie, Jak
przyrządzić kasztany?, nie sposób udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
Można je jeść zarówno na surowo zerwane prosto z drzewa, doskonale smakują
także te ususzone. Zarówno z jednych, jak i drugich można przyrządzać rozmaite
potrawy. Najpopularniejszym i najłatwiejszym sposobem jest upieczenie suszonych
kasztanów z odrobiną masła i soli. Inne propozycje są już bardziej
skomplikowane i wymagają większych umiejętności kulinarnych. Kasztany bowiem doskonale
sprawdzają się w marnowanej formie. Można również zrobić z nich pastę, którą się je na surowo,
bądź jako dodatek do różnego rodzaju ciast, deserów i słodyczy. Poza tym
kasztany są niebanalnym pomysłem na farsz
do naleśników, ale także do pieczonych ryb i mięs,
np. dziczyzny. Te jesienne przysmaki mogą odmienić też całkowicie oblicze
słodkiego tortu, czy innych ciast nadając im wyjątkowy smak, aromat i
konsystencję. Kiedy nie mamy jednak możliwości, albo zwyczajnie czasu na
kulinarne eksperymenty w kuchni, warto w takim wypadku skorzystać z profesjonalnej
pomocy „specjalisty”. Zamawiając jedzenie poprzez portale online, takie jak na
przykład PizzaPortal.pl, gdzie w
jednym miejscu znajduje się wiele restauracji z całego kraju, mamy
niepowtarzalną okazję skosztowania przeróżnych dań skomponowanych na bazie
kasztanów. Co więcej, dzięki serwisowi PizzaPortal.pl
dotrą one do nas do domu pod same drzwi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz