Już dziś kolejny przepis na pyszny i oryginalny makaron. Tym razem z boczkiem i sosem barbeque.
Składniki na 4 porcje:
• Makaron Lubella wstążki długie (400g)
• Surowy boczek (600g)
• Musztarda sarepska (3 łyżki)
• Miód gryczany (3 łyżki)
• Sól, pieprz
• Cukier (5 łyżek)
• Ocet balsamiczny (50 ml)
• Papryka w proszku łagodna (najlepiej wędzona)
• Pomidory w puszce (2 szt.)
• Parmezan
Przygotowanie:
Boczek doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszaniną musztardy i miodu. Szczelnie foliujemy 3 warstwami folii aluminiowej i wstawiamy na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 140 stopni.
W tym czasie do garnka wkładamy pomidory, przyprawy, cukier oraz ocet i gotujemy do momentu aż powstanie gęsty sos.
Gdy mięso będzie już miękkie gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.
Mięso rozdzielamy widelcem na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem i makaronem. Całość posypujemy świeżo tartym serem.
Czas przygotowania - ok 4 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz