szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

poniedziałek, 26 października 2015

Makaron z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque

Już dziś kolejny przepis na pyszny i oryginalny makaron. Tym razem z boczkiem i sosem barbeque.



Składniki na 4 porcje:

• Makaron Lubella wstążki długie (400g) 
• Surowy boczek (600g) 
• Musztarda sarepska (3 łyżki) 
• Miód gryczany (3 łyżki) 
• Sól, pieprz
• Cukier (5 łyżek)
• Ocet balsamiczny (50 ml) 
• Papryka w proszku łagodna (najlepiej wędzona) 
• Pomidory w puszce (2 szt.) 
• Parmezan 

Przygotowanie:

Boczek doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszaniną musztardy i miodu. Szczelnie foliujemy 3 warstwami folii aluminiowej i wstawiamy na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. W tym czasie do garnka wkładamy pomidory, przyprawy, cukier oraz ocet i gotujemy do momentu aż powstanie gęsty sos. Gdy mięso będzie już miękkie gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu. Mięso rozdzielamy widelcem na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem i makaronem. Całość posypujemy świeżo tartym serem. 

Czas przygotowania - ok 4 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz