szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

czwartek, 22 października 2015

Pierogi z kaszanką na sosie z grzybów leśnych

Jesienny las kusi zapachem i kolorami. Jest też doskonałą inspiracją do nowych smaków – takich jak pierogi z kaszanką podane na sosie z leśnych grzybów i porto z ziołami. Kaszanka i pierogi to doskonałe połączenie. A jeśli danie podamy na sosie z grzybów leśnych w wywarze z porto z ziołami, będziemy mieć wyjątkowy pomysł na jesienny obiad. Poczujemy zapach lasu i odkryjemy uroki połączenia polsko-portugalskich smaków. 



PIEROGI Z KASZANKĄ NA SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH 

Składniki na 4 porcje: 

- Kaszanka Madej Wróbel 500 g 
- Boczek wędzony 200 g
-  Cebula 1 sztuka 
- Masło 300 g 
- Jajka 3 sztuki 
- Mąka 1 kg 
- Grzyby suszone 30 g 
- Porto 300 ml 
- Tymianek 
- Rozmaryn 
- Sól, pieprz 
- Olej 

Przygotowanie:

Pokrój kaszankę w plastry. Posiekaj boczek i cebule i podsmaż na maśle Dodaj plastry kaszanki i rozdrobnij je drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw farsz do lodówki – schłodzony łatwiej się formuje. Zgnieć ciasto z mąki, jajek, wody i 100 g masła, rozwałkuj je i wytnij koła. Nałóż sporą porcję farszu i zaklej na zakładkę. Ugotuj w osolonej wodzie. Zagotuj porto z ziołami. Dodaj namoczone dzień wcześniej, pokrojone grzyby wraz z wywarem. Rozpuść w sosie masło i redukuj na wolnym ogniu do 2/3 objętości. Polej pierogi sosem i delektuj się aromatem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz