Jesienny las kusi zapachem i kolorami. Jest też doskonałą inspiracją do nowych smaków – takich jak pierogi z kaszanką podane na sosie z leśnych grzybów i porto z ziołami.
Kaszanka i pierogi to doskonałe połączenie. A jeśli danie podamy na sosie z grzybów leśnych w wywarze z porto z ziołami, będziemy mieć wyjątkowy pomysł na jesienny obiad. Poczujemy zapach lasu i odkryjemy uroki połączenia polsko-portugalskich smaków.
PIEROGI Z KASZANKĄ NA SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH
Składniki na 4 porcje:
- Kaszanka Madej Wróbel 500 g
- Boczek wędzony 200 g
- Cebula 1 sztuka
- Masło 300 g
- Jajka 3 sztuki
- Mąka 1 kg
- Grzyby suszone 30 g
- Porto 300 ml
- Tymianek
- Rozmaryn
- Sól, pieprz
- Olej
Przygotowanie:
Pokrój kaszankę w plastry.
Posiekaj boczek i cebule i podsmaż na maśle
Dodaj plastry kaszanki i rozdrobnij je drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem.
Odstaw farsz do lodówki – schłodzony łatwiej się formuje.
Zgnieć ciasto z mąki, jajek, wody i 100 g masła, rozwałkuj je i wytnij koła.
Nałóż sporą porcję farszu i zaklej na zakładkę. Ugotuj w osolonej wodzie.
Zagotuj porto z ziołami.
Dodaj namoczone dzień wcześniej, pokrojone grzyby wraz z wywarem.
Rozpuść w sosie masło i redukuj na wolnym ogniu do 2/3 objętości.
Polej pierogi sosem i delektuj się aromatem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz