szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 27 października 2015

Pieczony Kurczak Zagrodowy z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

Gdy na zewnątrz robi się szaro i ponuro, w kuchni warto sięgnąć po… kolorowe skarby jesieni! Kulinarną królową tej pory roku jest niewątpliwie dynia. Wyjątkowa i pełna witamin - idealnie komponuje się z delikatnym mięsem Kurczaka Zagrodowego. 


W połączeniu z wyrazistymi pomidorami oraz intrygującym masłem szałwiowym, ta potrawa zachwyci bogactwem smaku i aromatu. Kurczak Zagrodowy podczas pieczenia zachowuje swoje wartości odżywcze – jest to jedna z najzdrowszych i najlepszych sposobów przygotowania potraw. Zapachy przenikają się, kuszące pomidorki i dynia zachowują swój kształt, a roztopione, aromatyczne masło szałwiowe podkreśla wyjątkowy smak i kruchość Kurczaka Zagrodowego.

Jesień w kuchni może być bardzo kolorowa i promienna – rozsmakuj się w niej na dobre, a pokochasz tę porę roku! 

Składniki: 

- 1 cały Kurczak Zagrodowy
- 4 łyżki masła
- garść liści szałwii
- ½ łyżeczki soli
- 300 g dyni pokrojonej w kostkę 
- 300 g pomidorków koktajlowych 

marynata: 

- 1 łyżeczka soli 
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 
- ½ łyżeczki pieprzu 
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Masło wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka. Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym. Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut. Więcej przepisów na www.zagrodowy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz