Gdy na zewnątrz robi się szaro i ponuro, w kuchni warto sięgnąć po… kolorowe skarby jesieni! Kulinarną królową tej pory roku jest niewątpliwie dynia. Wyjątkowa i pełna witamin - idealnie komponuje się z delikatnym mięsem Kurczaka Zagrodowego.
W połączeniu z wyrazistymi pomidorami oraz intrygującym masłem szałwiowym, ta potrawa zachwyci bogactwem smaku i aromatu. Kurczak Zagrodowy podczas pieczenia zachowuje swoje wartości odżywcze – jest to jedna z najzdrowszych i najlepszych sposobów przygotowania potraw. Zapachy przenikają się, kuszące pomidorki i dynia zachowują swój kształt, a roztopione, aromatyczne masło szałwiowe podkreśla wyjątkowy smak i kruchość Kurczaka Zagrodowego.
Jesień w kuchni może być bardzo kolorowa i promienna – rozsmakuj się w niej na dobre, a pokochasz tę porę roku!
Składniki:
- 1 cały Kurczak Zagrodowy
- 4 łyżki masła
- garść liści szałwii
- ½ łyżeczki soli
- 300 g dyni pokrojonej w kostkę
- 300 g pomidorków koktajlowych
marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Masło wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka. Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym. Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut.
Więcej przepisów na www.zagrodowy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz