Tarta cytrynowa z malinami to rewelacyjny przepis na wakacyjny deser. Świeży i kwaskowaty smak cytryn wyśmienicie współgra z uwielbianą przez wszystkich słodyczą malin.
Składniki:
CIASTO
• 500 g mąki pszennej
• 150 g cukru pudru
• 250 g miękkiego masła
• 1 łyżkę ekstraktu wanilii
• skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
• szczypta soli
• 2 jajka
NADZIENIE
• 9 jajek
• 200 g cukru pudru
• 250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
• 250 ml śmietany 30%
POLEWA
• 400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
• 100 ml wody
• 100g cukru pudru
• 1 mała łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
• Rozgrzać piekarnik do 160°C.
CIASTO: Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min. Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.
NADZIENIE: Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku. Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę. Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min. Wyjąć z piekarnika aby ostygło.
POLEWA: Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając. Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić. Ciasto polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz