Łosoś to wyjątkowa ryba, którą można przyrządzać na wiele sposób. Gotowanie na parze, pozwala uzyskać aksamitne i wyjątkowo soczyste rybie mięso, a dodatek świeżych warzyw i aromatycznego pesto bazyliowego nadaje mu wyrazistości.
Składniki:
- 4 porcje łososia
- 1/2 słoiczka pesto bazyliowego Grand’Italia
- 1 czerwona papryka
- 250 g zielonych, młodych szparagów
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine Olitalia
Dodatki:
- sałata (np. roszponka, rukola)
- sos vinegret
- bagietka lub makaron tagliatelle Arrighi
- 1/2 słoiczka pesto bazyliowego Gran’d Italia
Akcesoria:
- 4 arkusze papieru do pieczenia
- sznurek
Sposób przygotowania:
Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Szparagi myjemy i odkrawamy twarde końcówki. Na arkusz papieru wykładamy na środek 1/4 papryki i 1/4 szparagów i na warzywa układamy 1 porcję ryby (wcześniej osoloną i popieprzoną), wierzch każdego kawałka ryby smarujemy odrobiną oliwy z oliwek oraz pesto bazyliowym. Brzegi papieru zbieramy i tworzymy pakunki, związane sznurkiem u góry.
Rybę gotujemy na parze przez 8–12 minut, w zależności od grubości ryby. Ugotowaną rybę podajemy z sałatą z lekkim sosem winegret i np. grzankami bagietki żytniej lub w drugiej wersji z ugotowanym makaronem i pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz