szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

czwartek, 16 lipca 2015

Soczysty łosoś z pesto bazyliowym na warzywach na parze

Łosoś to wyjątkowa ryba, którą można przyrządzać na wiele sposób. Gotowanie na parze, pozwala uzyskać aksamitne i wyjątkowo soczyste rybie mięso, a dodatek świeżych warzyw i aromatycznego pesto bazyliowego nadaje mu wyrazistości. 



Składniki: 

- 4 porcje łososia 
- 1/2 słoiczka pesto bazyliowego Grand’Italia 
- 1 czerwona papryka
- 250 g zielonych, młodych szparagów 
- sól 
- pieprz 
- oliwa extra vergine Olitalia 

Dodatki: 

- sałata (np. roszponka, rukola) 
- sos vinegret 
- bagietka lub makaron tagliatelle Arrighi 
- 1/2 słoiczka pesto bazyliowego Gran’d Italia 

Akcesoria: 

- 4 arkusze papieru do pieczenia 
- sznurek 



Sposób przygotowania:

Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Szparagi myjemy i odkrawamy twarde końcówki. Na arkusz papieru wykładamy na środek 1/4 papryki i 1/4 szparagów i na warzywa układamy 1 porcję ryby (wcześniej osoloną i popieprzoną), wierzch każdego kawałka ryby smarujemy odrobiną oliwy z oliwek oraz pesto bazyliowym. Brzegi papieru zbieramy i tworzymy pakunki, związane sznurkiem u góry. 

Rybę gotujemy na parze przez 8–12 minut, w zależności od grubości ryby. Ugotowaną rybę podajemy z sałatą z lekkim sosem winegret i np. grzankami bagietki żytniej lub w drugiej wersji z ugotowanym makaronem i pesto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz