szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

piątek, 31 lipca 2015

Domowa pizza z TABASCO

Burgery, pizza, kebab, hot-dogi – fast food zdecydowanie nie kojarzy się z wegetariańskim jedzeniem. Czy osoby, które wyeliminowały mięso ze swojej diety muszą rezygnować z szybkich i łatwych przekąsek? Fast food to opcja nie tylko dla miłośników mięsa. 



Przed Wami przepis na domową pizzę z Tabasco.

Składniki: 

Ciasto baza: 
0,5 kg dobrej mąki pszennej 
30 g świeżych drożdży 
150 ml ciepłej wody 
0,5 łyżeczki soli 
2 łyżki oliwy 

Sos pomidorowy baza: 
250 g pomidorów pelati 
kilka ząbków czosnku 
świeża bazylia
oregano
rozmaryn i tymianek 
łyżeczka octu balsamicznego 
1 łyżeczka TABASCO® Sauce 
cukier 
świeżo mielony pieprz 
sól 
3 łyżki oliwy

Farsz: 
kilkanaście pomidorków koktajlowych 
duża garść świeżego szpinaku 
 kilka plasterków dobrej szynki 
1 kulka mozzarelli 
4 jajka 
1-2 ząbki czosnku 
masło 
kawałek parmezanu 
sól, pieprz gałka muszkatołowa 

Sposób przygotowania: 

Ciasto baza: 
Drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce – do czasu, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 

Sos pomidorowy baza: 
Pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodać garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać, ostatecznie doprawić do smaku, nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami TABASCO®. 

Farsz: 
Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych, plasterków szynki i mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200°C przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na każdą pizzę wybić jajko, posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną. 

Jeść obłędnie gorącą, prosto z pieca, uważając jednocześnie by się nie poparzyć!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz