Piękna słoneczna pogoda sprzyja spotkaniom w ogrodzie. Wspólne biesiadowanie i grillowanie to jeden z ulubionych sposobów spędzania przez nas czasu. Z tej okazji proponujemy Wam dziś przepis na pyszne skrzydełka z grilla w glazurze kalifornijskiej.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
Glazura:
- 15 dkg śliwek kalifornijskich
- sok z dwóch dużych pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Sos Blue Cheese:
- 150 g sera pleśniowego
- 200 g śmietany 22%
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- opakowanie selera naciowego
Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Odmoczone śliwki przekładamy do blendera, dodajemy sok z dwóch pomarańczy i miksujemy na jednolitą masę.
Puree przekładamy do rondelka, dodajemy skórkę z pomarańczy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir, sok z cytryny, szczyptę soli. Całość gotujemy ok. 12-15 minut, do uzyskania gęstej masy.
Umyte i osuszone skrzydełka dzielimy na 3 części, zgodnie z anatomicznym podziałem. Końcówki skrzydełek odkładamy na bok. Podzielone skrzydełka przekładamy do miski, dodajemy oliwę i sól, całość mieszamy. Tak przygotowane skrzydełka układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej strony do lekkiego zarumienienia.
Lekko zarumienione skrzydełka smarujemy glazurą z każdej strony i ponownie grillujemy najlepiej na mniejszym ogniu ok. 10 min.
Przygotowujemy sos Blue Cheese. W miseczce kruszymy ser pleśniowy, dodajemy śmietanę, majonez, czosnek, lekko solimy. Widelcem mieszamy wszystko razem. (Sos Blue Cheese zwyczajowo posiada w sobie grudki sera pleśniowego, dlatego przygotowuje się go ręcznie).
Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze odcinki.
Gotowe skrzydełka podajemy na dużej desce lub talerzu w towarzystwie sosu Blue Cheese i łodyg selera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz