szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

niedziela, 5 lipca 2015

Skrzydełka z kurczaka w glazurze kalifornijskiej

Piękna słoneczna pogoda sprzyja spotkaniom w ogrodzie. Wspólne biesiadowanie i grillowanie to jeden z ulubionych sposobów spędzania przez nas czasu. Z tej okazji proponujemy Wam dziś przepis na pyszne skrzydełka z grilla w glazurze kalifornijskiej. 



Składniki:

- 1 kg skrzydełek z kurczaka 
- 3 łyżki oliwy z oliwek 
- pół łyżeczki soli 

Glazura: 

- 15 dkg śliwek kalifornijskich
- sok z dwóch dużych pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy 
- 1 ząbek czosnku 
- 1 łyżka posiekanego imbiru 
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli 

Sos Blue Cheese: 

- 150 g sera pleśniowego 
- 200 g śmietany 22% 
- 1 łyżka majonezu 
- 1 ząbek czosnku 
- opakowanie selera naciowego 

Przygotowanie: 

Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Odmoczone śliwki przekładamy do blendera, dodajemy sok z dwóch pomarańczy i miksujemy na jednolitą masę. Puree przekładamy do rondelka, dodajemy skórkę z pomarańczy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir, sok z cytryny, szczyptę soli. Całość gotujemy ok. 12-15 minut, do uzyskania gęstej masy. 

Umyte i osuszone skrzydełka dzielimy na 3 części, zgodnie z anatomicznym podziałem. Końcówki skrzydełek odkładamy na bok. Podzielone skrzydełka przekładamy do miski, dodajemy oliwę i sól, całość mieszamy. Tak przygotowane skrzydełka układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej strony do lekkiego zarumienienia. 




Lekko zarumienione skrzydełka smarujemy glazurą z każdej strony i ponownie grillujemy najlepiej na mniejszym ogniu ok. 10 min. Przygotowujemy sos Blue Cheese. W miseczce kruszymy ser pleśniowy, dodajemy śmietanę, majonez, czosnek, lekko solimy. Widelcem mieszamy wszystko razem. (Sos Blue Cheese zwyczajowo posiada w sobie grudki sera pleśniowego, dlatego przygotowuje się go ręcznie).

 Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze odcinki. Gotowe skrzydełka podajemy na dużej desce lub talerzu w towarzystwie sosu Blue Cheese i łodyg selera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz