szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

środa, 29 lipca 2015

Szaszłyki z arbuza i kaszy manny

Już dziś mamy dla Was wyjątkowy przepis na pyszną, pożywną i zdrową przekąskę. Szaszłyki, ale ... nie byle jakie! Z arbuza i kaszy manny.




Składniki: 

• arbuz 
• czarne porzeczki 
• ok. 3 łyżki kaszy manny 
• 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane, jaglane) 
• cukier lub miód do smaku 
• 2 łyżeczki siemienia lnianego 
• 2 łyżeczki ziaren słonecznika 

Wykonanie: 

Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, słodzimy do smaku. Siemię lniane i ziarno słonecznika mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy cienką strużką kaszkę, cały czas mieszając dynamicznie. Gotujemy jeszcze minutę - kasza powinna być gęsta. Gorącą kaszę wylewamy do prostokątnego naczynia i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę. Arbuza kroimy w plastry i przy pomocy foremek do wycinania ciastek wycinamy kształty. Na patyczki do szaszłyków wbijamy arbuza, kostkę z kaszy manny, porzeczki. 

Dorota Wdowińska-Rozbicka / Przepis powstał w ramach kampanii "Lubię kaszę"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz