Już dziś mamy dla Was wyjątkowy przepis na pyszną, pożywną i zdrową przekąskę. Szaszłyki, ale ... nie byle jakie! Z arbuza i kaszy manny.
Składniki:
• arbuz
• czarne porzeczki
• ok. 3 łyżki kaszy manny
• 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane, jaglane)
• cukier lub miód do smaku
• 2 łyżeczki siemienia lnianego
• 2 łyżeczki ziaren słonecznika
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, słodzimy do smaku. Siemię lniane i ziarno słonecznika mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy cienką strużką kaszkę, cały czas mieszając dynamicznie. Gotujemy jeszcze minutę - kasza powinna być gęsta.
Gorącą kaszę wylewamy do prostokątnego naczynia i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę.
Arbuza kroimy w plastry i przy pomocy foremek do wycinania ciastek wycinamy kształty. Na patyczki do szaszłyków wbijamy arbuza, kostkę z kaszy manny, porzeczki.
Dorota Wdowińska-Rozbicka / Przepis powstał w ramach kampanii "Lubię kaszę"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz