Każda z pór roku rozpieszcza nas obfitością smaków i aromatów świeżych warzyw i owoców. Jesienią jest wyjątkowo smacznie, kolorowo i zdrowo. Dynia to źródło witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Zawiera też minerały, tj.: potas, magnez, żelazo i wapń. Jej kolejną zaletą jest niskokaloryczność i bardzo niska zawartość tłuszczu. Można z niej przygotować wszystko – od placków, przez zupy do deserów. Nadaje się do marynowania, smażenia, gotowania i pieczenia.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 marchewki (około 1,5 szklanki) obrane i pokrojone na plasterki o grubości ok. 1,5 cm
- 2 pasternaki, obrane i pokrojone na plasterki o grubości ok. 1,5 cm
- 2 ziemniaki, pokrojone na niewielkie kawałki
- 1 por, pokrojony w plasterki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 dynia piżmowa, obrana, pozbawiona nasion i pokrojona na niewielkie kawałki
- 1 puszka (400 ml) bulionu warzywnego
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki TABASCO® Sauce
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka różyczek brokułu lub fasolki szparagowej, pokrojonych na kawałki o wielkości 3,8 cm
- 1 łyżka mąki
- posiekana natka pietruszki do przybrania
Sposób przygotowania:
W 3,5-litrowym rondlu podsmaż marchew na 1 łyżce oliwy na średnim gazie, często mieszając,
aż do lekkiego zbrązowienia. Przełóż do miski za pomocą łyżki cedzakowej. Do rondla wlej łyżkę oliwy, podsmaż pasternak do lekkiego zrumienienia, często mieszając. Przełóż do miski za pomocą łyżki cedzakowej. Do rondla wlej łyżkę oliwy, podsmaż ziemniaki, często mieszając.
Dodaj pora i czosnek. Podsmaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj dynię piżmową, bulion warzywny,
½ szklanki wody, sos TABASCO® i sól. Podgrzej na dużym gazie i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz na mały, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj brokuły. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
W szklance wymieszaj na gładką masę mąkę i pozostałą 1/4 szklanki wody. Dodaj do gulaszu. Doprowadź do wrzenia na dużym gazie, mieszając całość aż do zgęstnienia.
Możesz podawać gulasz w wydrążonych małych dyniach. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz