Kolacja powinna być lekka i zdrowa. Najlepiej jeśli będzie miała formę sałatki. Polecamy świeżą, lekką i smaczną sałatkę grecką.
Sałatka / Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 250 g pomidorów koktajlowych
- pół ogórka
- 1 sałata lodowa
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera feta
- 50 g zielonych oliwek bez pestek
Dressing / Składniki:
- 2-3 łyżki białego octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 8 łyżek sosu sojowego Kikkoman
- pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Przepołów, umyj i pokrój w kostkę paprykę, przekrój na pół pomidorki koktajlowe. Obierz ogórka
i przekrój go wzdłuż na pół, a następnie usuń ziarna za pomocą łyżki i pokrój w plasterki. Umyj
i podziel na ćwiartki sałatę lodową, a potem pokrój ją w paski. Obrany czosnek zmiażdż, cebulę pokrój w krążki a ser feta w kostkę. Aby zrobić dressing, wymieszaj razem wszystkie składniki i dodaj
do sałatki. Przyozdób ją zielonymi oliwkami. Podawaj ze świeżą bagietką lub chrupiącym pieczywem żytnim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz