szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 22 września 2015

Risotto z warzywami w marynacie sojowej

Sezonowe warzywa to prawdziwa bomba witaminowa, szczególnie jesienią, kiedy mamy dostęp do wielu wartościowych produktów. I mimo, że wiele z nich jest dostępnych przez cały rok, to właśnie teraz są najbardziej wartościowe i tańsze. Na straganach wszechobecne są dynie, cukinie, marchew, papryka, ziemniaki czy brokuły.




Składniki: 

- 6 łyżek sosu sojowego Kikkoman 
- 1 łyżeczka TABASCO® Sauce 
- 1 łyżka soku z cytryny 
- 2 cukinie pokrojone w skośne plastry 
- 225 g pokrojonych w kostkę pieczarek 
- 1 żółta papryka, bez pestek, pokrojona w paski 
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- 225 g ryżu Arborio 
- 900 ml bulionu warzywnego 
- 25 g startego sera parmezan 
- liście rukoli 

Sposób przygotowania: 

Wymieszaj razem sos sojowy Kikkoman, sos TABASCO® i sok z cytryny. Polej po cukinii, pieczarkach i papryce i odstaw na bok. Rozgrzej jedną łyżkę oliwy na patelni i wsyp ryż. Dodawaj stopniowo bulion, utrzymując mały ogień i cały czas mieszając, tak aby ryż pochłaniał wywar. Po ok. 25 minutach zdejmij patelnię z ognia i dodaj starty parmezan. Rozgrzej wok i dodaj pozostałą oliwę. Smaż warzywa w marynacie, nie zapominając o mieszaniu. Dodaj resztę marynaty i smaż skwierczące warzywa przez 2 minuty. Dodaj ryż do gotowych warzyw i nałóż danie do miseczek. Na wierzchu ułóż liście rukoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz