Sezonowe warzywa to prawdziwa bomba witaminowa, szczególnie jesienią, kiedy mamy dostęp
do wielu wartościowych produktów. I mimo, że wiele z nich jest dostępnych przez cały rok, to właśnie teraz są najbardziej wartościowe i tańsze. Na straganach wszechobecne są dynie, cukinie, marchew, papryka, ziemniaki czy brokuły.
Składniki:
- 6 łyżek sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka TABASCO® Sauce
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 cukinie pokrojone w skośne plastry
- 225 g pokrojonych w kostkę pieczarek
- 1 żółta papryka, bez pestek, pokrojona w paski
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 225 g ryżu Arborio
- 900 ml bulionu warzywnego
- 25 g startego sera parmezan
- liście rukoli
Sposób przygotowania:
Wymieszaj razem sos sojowy Kikkoman, sos TABASCO® i sok z cytryny. Polej po cukinii, pieczarkach
i papryce i odstaw na bok. Rozgrzej jedną łyżkę oliwy na patelni i wsyp ryż. Dodawaj stopniowo bulion, utrzymując mały ogień i cały czas mieszając, tak aby ryż pochłaniał wywar. Po ok. 25 minutach zdejmij patelnię z ognia i dodaj starty parmezan. Rozgrzej wok i dodaj pozostałą oliwę. Smaż warzywa w marynacie, nie zapominając o mieszaniu. Dodaj resztę marynaty i smaż skwierczące warzywa przez 2 minuty. Dodaj ryż do gotowych warzyw i nałóż danie do miseczek. Na wierzchu ułóż liście rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz