Na pyszny jesienny obiad lub kolację polecamy pierogi z kaszą gryczaną Lubella i serem feta według przepisu Piotra Ceranowicza - kucharza współpracującego z marką Lubella.
Składniki:
• 600 g Mąki Lubella Puszysta poznańska
• 300 ml gorącej wody
• 30 g rozpuszczonego masła
• 2 torebki Kaszy Gryczanej Lubella
• 5 białych cebul
• 250 g sera feta
• 3 ząbki czosnku
• 200 g wędzonego boczku
• Pęczek pietruszki
• Kwaśna śmietana 18 %
• Czarnuszka
• Olej
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu a następnie studzimy. Z mąki, gorącej wody (około 60 stopni) i masła oraz szczypty soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Foliujemy i odstawiamy by odpoczęło.
Cebule siekamy drobno i smażymy na oleju z odrobiną soli, aż się zezłoci. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażmy, aż będzie rumiany.
Kaszę mieszamy z serem feta, siekaną natką, ¾ cebuli, boczkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy do smaku.
Ciasto wałkujemy i formujemy pierożki nadziewając je farszem z kaszy. Gotujemy pierożki do momentu aż wypłyną. Można je również po ugotowaniu obsmażyć by były chrupiące.
Podajemy z kwaśną śmietaną, cebulką i posypane czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz