szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

piątek, 18 września 2015

Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta

Na pyszny jesienny obiad lub kolację polecamy pierogi z kaszą gryczaną Lubella i serem feta według przepisu Piotra Ceranowicza - kucharza współpracującego z marką Lubella. 


Składniki:

 • 600 g Mąki Lubella Puszysta poznańska 
• 300 ml gorącej wody 
• 30 g rozpuszczonego masła 
• 2 torebki Kaszy Gryczanej Lubella 
• 5 białych cebul 
• 250 g sera feta 
• 3 ząbki czosnku 
• 200 g wędzonego boczku 
• Pęczek pietruszki 
• Kwaśna śmietana 18 % 
• Czarnuszka 
• Olej 
• Sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu a następnie studzimy. Z mąki, gorącej wody (około 60 stopni) i masła oraz szczypty soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Foliujemy i odstawiamy by odpoczęło. Cebule siekamy drobno i smażymy na oleju z odrobiną soli, aż się zezłoci. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażmy, aż będzie rumiany.

Kaszę mieszamy z serem feta, siekaną natką, ¾ cebuli, boczkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy i formujemy pierożki nadziewając je farszem z kaszy. Gotujemy pierożki do momentu aż wypłyną. Można je również po ugotowaniu obsmażyć by były chrupiące. Podajemy z kwaśną śmietaną, cebulką i posypane czarnuszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz