szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 15 września 2015

Cukinia faszerowana kiełbasą

Cukinia oznacza po włosku małą dynię, jest więc doskonałym preludium do dyniowego sezonu. Można ją jeść na wiele sposobów, na obiad na przykład w formie faszerowanej kiełbasą kruchą z galaretką Madej Wróbel.  



Choć cukinia pachnie już jesienią, to wciąż jeszcze ma posmak lata. Jest lekkostrawna i zdrowa, a w połączeniu z kiełbasą Madej Wróbel, tworzy danie, które zaspokoi najbardziej wybrednych smakoszy. 

- Delikatna cukinia idealnie komponuje się z naszą wyrazistą w smaku kiełbasą kruchą z galaretką – mówi Magdalena Matynia, technolog żywienia w Madej Wróbel. Stworzyliśmy połączenie, które jest nie tylko pełne witamin i wartości odżywczych, ale też sycące i eleganckie. Cukinia faszerowana kiełbasą kruchą z galaretką to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. 

CUKINIA FASZEROWANA KIEŁBASĄ KRUCHĄ Z GALARETKĄ 

Składniki na 4 porcje:

- Kiełbasa krucha z galaretką Madej Wróbel 600 g 
- Cukinia 2 sztuki 
- Czerwona cebula 200 g 
- Ser żółty 250 g 
- Oliwa 
- Sól 
- Pieprz 

Przygotowanie:

Obierz kiełbasę ze skóry, a następnie pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę, również w drobną kostkę. Wrzuć kiełbasę na rozgrzaną patelnię, po chwili dodaj cebulę. Smaż przez kilka minut, aż poczujesz intensywny aromat kiełbasy. Przekrój cukinię w poprzek i wydrąż środki. Nafaszeruj połówki cukinii kiełbasą. Nie żałuj farszu, dołóż jeszcze trochę. Oprósz solą i pieprzem. Połóż na każdej cukinii słupki żółtego sera. Zapiekaj przez 30 minut w 150°C. Podziwiaj efekt końcowy i zjedz ze smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz