szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

piątek, 7 sierpnia 2015

Tom Yum Kung (ostro-kwaśna zupa z krewetkami)

Królestwo Tajlandii to obecnie jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych na świecie. Kultura tego kraju łączy w sobie dwie kluczowe reguły filozofii życia: przyjemność i harmonię. Znajdują one też odzwierciedlenie w kuchni tajskiej – jednej z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Jej mistrzowie komponując większość posiłków kierują się zasadą pięciu smaków, według której każde danie powinno mieć w sobie słodycz, gorycz, ostrość, kwaśność i słoność. 



Tajska kuchnia w dużej mierze opiera się na makaronie sojowym, ryżu, przyprawach i owocach morza. Jej nieśmiertelne przeboje, które kombinacją smaków uzyskały światowy rozgłos? Piekielnie pikantna zupa Tom Yum z krewetkami i makaron Pad Thai! Ale, warto też spróbować innych dań. Jak choćby Kratong Thong, czyli chrupkich miseczek z ciasta z farszem z kurczaka i warzyw, czy Kaeng – potraw z curry, które można przygotować na tysiąc sposobów! 

Czy wiesz, że… …najczęściej używane w kuchni tajskiej przyprawy – trawa cytrynowa, papryczka chili, świeży imbir i spokrewniony z nim galangal – mają działanie lecznicze. Poprawiają odporność, krążenie i koncentracje, działają przeciwdepresyjnie, leczą grypę, przeziębienia i migreny. W dodatku pobudzają trawienie. 

Już dziś przepis na pyszną zupę z krewetkami Tom Yum Kung!

Składniki:

- 12 średnich krewetek, oprawionych 
- 10 grzybów 
- 1 łodyga trawy cytrynowej (lekko zgnieciona i pocięta na ok. 5 cm kawałki) 
- 3 listki limonki 
- 1 łyżeczka soli 
- 2 łyżki sosu rybnego 
- 3 łyżki soku z limonki 
- 6 ostrych papryczek (lekko zmiażdżonych) 
- ½ filiżanki grubo pociętych liści kolendry 

 Sposób przygotowania:

1. Usuń skorupki krewetek, ale pozostaw ogonki (dla wyglądu). Otwórz nożem grzbiet każdej krewetki i wyciągnij żyły. Umyj grzyby i wysusz je dobrze, a następnie podziel każdy na ćwiartki. 

2. Zagotuj wodę, wrzuć trawę cytrynową, liście limonki i krewetki. Kiedy krewetki zrobią się różowe, dodaj grzyby i sól. 

3. Zagotuj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i ostrymi papryczkami. Serwuj zupę gorącą, ozdobioną liśćmi kolendry.

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz