szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

niedziela, 16 sierpnia 2015

Mleko malinowo - żurawinowe

Idealne połączenie – słodkie maliny i kwaskowa żurawina pasują do siebie doskonale.




SKŁADNIKI NA 4 OSOBY

- 100 g suszonej żurawiny 
- 300 ml nektaru z żurawiny
- 1 limetka z uprawy organicznej 
- 150 g świeżych malin (opcjonalnie malin mrożonych)
- 150 g kefiru 
- 2 opakowania cukru wanilinowego 

Do dekoracji: melisa lub mięta 

PRZYGOTOWANIE: 

Żurawinę i nektar żurawinowy gotować bez przykrycia przez 4-5 minut. Odstawić na noc pod przykryciem w chłodne miejsce. Limetkę umyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Maliny przetrzeć przez sito. Żurawinę z sosem, skórką i sokiem z limetki, puree z malin, ke firem i cukrem wanilinowym wlać do miksera i zmiksować na najwyższych obrotach. Przelać do szklanek, podawać ozdobione listkami melisy lub mięty. 

Czas przygotowania: ok. 10 minut bez czasu chłodzenia

1 komentarz:

  1. Deser wygląda smakowicie. Lubię takie szybkie przyrządzanie posiłków.

    OdpowiedzUsuń