Idealne połączenie – słodkie maliny i kwaskowa
żurawina pasują
do siebie doskonale.
SKŁADNIKI NA 4 OSOBY
- 100 g suszonej żurawiny
- 300 ml nektaru z żurawiny
- 1 limetka z uprawy
organicznej
- 150 g świeżych malin
(opcjonalnie malin mrożonych)
- 150 g kefiru
- 2 opakowania cukru
wanilinowego
Do dekoracji: melisa lub mięta
PRZYGOTOWANIE:
Żurawinę i nektar żurawinowy gotować bez przykrycia
przez 4-5 minut. Odstawić na noc pod przykryciem
w chłodne miejsce. Limetkę umyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Maliny przetrzeć przez sito. Żurawinę z sosem, skórką i sokiem
z limetki, puree z malin, ke firem i cukrem wanilinowym wlać
do miksera i zmiksować na najwyższych obrotach. Przelać
do szklanek, podawać ozdobione listkami melisy lub mięty.
Czas przygotowania: ok. 10 minut bez czasu chłodzenia
Deser wygląda smakowicie. Lubię takie szybkie przyrządzanie posiłków.
OdpowiedzUsuń