szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

środa, 12 sierpnia 2015

Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem!

Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.  



Składniki: 

- około 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami 
- 2 litry bulionu jarzynowego 
- 200 ml śmietany 18% 
- 2 zielone ogórki 
- 2 łyżki soku z cytryny 
- litr kefiru 
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku 
- sól i pieprz 
- paczka Crispy Natural Plasterki Buraka o smaku winegret 

Przygotowanie: 

Botwinkę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać razem z buraczkami. Bulion zagotować i dodać botwinkę. Posolić i gotować przez kilka minut aż botwinka będzie miękka. Śmietanę rozprowadzić z kilkoma łyżkami wywaru i przelać do zupy. Wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić a następnie przecedzić. Wywar wstawić do lodówki i schłodzić. 

Ugotowane liście botwinki nie będą wykorzystane do chłodnika. Wywar wymieszać z kefirem, przecedzić ewentualnie przez sitko uzyskując gładką konsystencję barszczu. Zetrzeć ogórki, posiekać koperek i szczypiorek. Wymieszać z chłodnikiem. Przed podaniem zupę posypać chipsami Crispy Natural, które nadadzą potrawie chrupiącego akcentu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz