szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 25 sierpnia 2015

Tamagoyaki na chlebkach Tovago

Zainteresowanie kuchnią Dalekiego Wschodu rośnie z roku na rok. Chętnie odkrywamy zupełnie nowe składniki i smaki. Odważniej sięgamy po nieznane produkty z krajów Orientu. Tamagoyaki, czyli japoński rolowany omlet, jest daniem bardzo popularnym w kraju Kwitnącej Wiśni, które bez trudu możemy przyrządzić w domowej kuchni. To świetny sposób na szybką i zdrową przekąskę, doskonałą na śniadanie czy lunch w pracy. 



 Znakomitym dodatkiem do omletu będą chlebki Tovago. Chrupiące pieczywo świetnie komponuje się z delikatnym, rozpływającym się w ustach omletem, podkreślając jego orientalny smak z nutą imbiru i wasabi. Chlebki po otwarciu opakowania zachowują swoją świeżość przez długi czas, dlatego Tamagoyaki w parze z Tovago to propozycja idealna na drugie śniadanie. 

Przygotuj japoński omlet i wprowadź do swojego menu odrobinę tajemniczej egzotyki, która zachwyca smakiem i aromatem!

Składniki:  

- 4 kromki pszennych chlebków Tovago
- 4 jajka 
- ½ łyżeczki cukru lub 1 łyżka japońskiego wina Mirin 
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego 
- 1 łyżeczka sake (opcjonalnie) 
- 1 łyżka oliwy 
- Pasta wasabi 
- Różowy imbir marynowany 

Sposób przygotowania: 

Wbij jajka do miseczki. Dodaj sos sojowy, wino mirin i sake. Wymieszaj jajka z pozostałymi składnikami, ale nie rób tego bardzo dokładnie. Na patelni rozgrzej oliwę. Wylej na nią ¼ jajek i rozprowadź na całej patelni. Gdy brzegi masy jajecznej będą ścięte, a środek jeszcze lekko wilgotny, zacznij zwijać omlet w rulonik. Wylej ¼ masy jajecznej na patelnię tak, aby połączył się z powstałym wcześnie rulonikiem, a gdy rozlana masa zacznie się ścinać, wcześniejszy rulonik zawiń w przeciwną stronę. Powtarzaj wszystkie czynności aż do wykorzystania całej masy jajecznej, a powstały rulonik pozostaw jeszcze chwilę na patelni, by się zapiekł. Zdejmij ostrożnie rulonik z patelni i pokrój go w plasterki. Podawaj tamagoyaki na chlebkach Tovago z dodatkiem różowego kandyzowanego imbiru i pasty wasabi. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz