szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

piątek, 14 sierpnia 2015

Omlet z czosnkowym kurczakiem i cukinią

Już dziś przepis Konrada Gacy na pyszną, dietetyczną kolację. 



Składniki: 

• jajka, 2 szt. 
• pierś z kurczaka, 50 g
• cukinia, 70 g 
• czosnek, 2 ząbki 
• masło bez soli, 1 łyżeczka 
• tymianek, rozmaryn, pieprz do smaku 

Przygotowanie:

Kurczaka i cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z przyprawami oraz bardzo drobno posiekanym czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu pieczemy pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 180°C. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę, a żółtko ucieramy, po czym łączymy z pianą. Do jajek dorzucamy kurczaka z cukinią i delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Wylewamy na nie jajka i zaczynamy delikatnie smażyć. Gdy omlet będzie w połowie ścięty, przewracamy go na drugą stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz