Powiedzenie ”jesteś tym, co jesz” nie jest tylko pustym hasłem. W obecnych czasach dominuje tzw. życie w biegu, co niestety dotyczy również spożywania posiłków. W pośpiechu nikt nie zastanawia się nad tym co je, ważne, aby móc zjeść szybko, dlatego wysokokaloryczne fast foody wciąż cieszą się wielką sławą, a to niestety negatywnie odbija się na naszym zdrowiu.
Nadwaga to problem społeczny
Według danych GUS , pod koniec 2009 roku, zbyt dużą masę ciała odnotowano u 61% mężczyzn (45% miało nadwagę, natomiast aż 17% cierpiało na otyłość). Odsetek kobiet walczących z nadmiarem kilogramów wyniósł prawie 45%, w tym aż 15% walczyło z otyłością. Poważnym problemem w Polsce jest również nadwaga i otyłość wśród dzieci w wieku szkolnym. Jak wynika z międzynarodowego raportu z badań HBSC przeprowadzonych w 2012 roku, w Polsce odsetek młodzieży z nadwagą był wyższy niż w większości krajów europejskich. Powyższe dane dają wiele do myślenia, a przede wszystkim powinny determinować do podejmowania wszelkich działań zmierzających do zwalczania problemu otyłości.
Ryby, warzywa i owoce to sprzymierzeńcy niskotłuszczowej diety
Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje zróżnicowanej diety bogatej w witaminy i mikroelementy. Idealną alternatywą dla kuchni obfitującej w tłuste mięsa są niskokaloryczne ryby i owoce morza, które powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie.
Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z 2014 roku statystyczny Polak zjada zaledwie około 12 kilogramów ryb i owoców morza rocznie, co jest jedynie kroplą w morzu potrzeb naszego organizmu. Mięso ryb cechuje się wysokimi wartościami odżywczymi. Oprócz dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka, ryby bogate są w witaminę D oraz takie składniki mineralne jak jod, magnez, wapń, selen oraz fluor. Ryby i owoce morza, które możemy przyrządzić na wiele sposobów, są jednym z głównych przepisów na długie i zdrowe życie.
Warzywa są kolejnym zastrzykiem witamin, które powinniśmy regularnie dostarczać naszemu organizmowi. Stanowią one bardzo ważny składnik naszego pożywienia nie tylko ze względu na wysoką wartość dietetyczną. Są niezastąpionym źródłem białka, witaminy C, witamin z grupy B oraz wielu cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, potas, magnez fosfor oraz wapń.
Musimy zacząć świadomie podchodzić do tego, co znajduje się na naszym talerzu.
Lech Kaniuk, Dyrektor Zarządzający PizzaPortal.pl. trafnie zauważa, że: - Otyłość dotyka coraz większych grup ludności, w tym znaczny odsetek dzieci w wieku szkolnym. Problem ten jest bolączką w krajach wysokorozwiniętych, który nabiera rangę problemu społecznego. Otyłość sama w sobie jest zaledwie czubkiem góry lodowej. Następstwem wysokokalorycznej diety są liczne choroby takie jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność serca, dlatego tak ważna jest świadomość tego, co spożywamy.
Zdrowe jedzenie dostępne online? OCZYWIŚCIE!
Sięganie po tzw. fast foody, czyli szybkie, tłuste i słone przekąski często wynika z intensywnego trybu życia, w którym brakuje miejsca na samodzielne przyrządzanie przemyślanych, zdrowych i pełnowartościowych posiłków. Ze wsparciem przychodzą specjalne platformy, za pomocą których można zamawiać jedzenie online.
Serwis PizzaPortal.pl zrzesza w swoich szeregach liczne restauracje oferujące w swoim menu niskokaloryczne, a przede wszystkim zdrowe dania. Za pomocą platformy możemy zamówić wiele wersji pełnowartościowych posiłków, które reprezentują smaki kuchni z różnych stron świata.
PizzaPortal.pl szczególnie poleca kuchnię śródziemnomorską bogatą w ryby i owoce morza oraz świeże warzywa, będące niskokaloryczną bombą witaminową.
Wśród restauracji należących do platformy PizzaPortal.pl, w których zamówić można niskokaloryczne i zdrowe dania, znajdują się m.in.:.
• Restauracja Bistro Bristol z Gdyni: oferuje ciekawy wybór ryb (pstrąg w migdałach, dorsz z oliwą i koperkiem oraz łosoś w brokułach z migdalami) z pieca pieczonych w specjalnym piecu konwekcyjnym bez tłuszczu w towarzystwie ryżu lub kaszy oraz surówek;
• Restauracja u Skrzypka Przymorze z Gdańska: ma w swoim menu specjalną strefę dań light, w której znajdziemy takie potrawy jak pierś kurczaka z grilla podawaną na szpinaku lub pierś kurczaka saute z ryżem żółtym lub brązowym, a także polędwiczki wieprzowe z dzikim ryżem oraz warzywami z wody;
•
Restauracja Kwadrans Cafe z Warszawy: oprócz bogatego wyboru sałatek możesz tu zjeść pysznego pstrąga po galicyjsku w wersji z pieca lub na parze w towarzystwie ziemniaków gotowanych i bukietu surówek.
Więcej na: www.pizzaportal.pl
Wiele innych przepisów na długowieczność, niekoniecznie związanych z kuchnią można znaleźć na stronie internetowej https://dlugowiecznosc.org/.
OdpowiedzUsuńOdpowiednia dieta jest bardzo pomocna przy zachowaniu zdrowego ciała.
OdpowiedzUsuń