Kanapka – najprostsza i chyba najpopularniejsza forma przekąski, która wcale nie musi być nudna. Wystarczy odrobina fantazji, ciekawe dodatki, a może stać się szalenie smacznym i pożywnym posiłkiem. Zwłaszcza latem, kiedy sezonowe warzywa kuszą świeżością i wspaniałym smakiem.
Na ciepło lub zimno, z ciemnym lub białym pieczywem, z domową wędliną lub serem mozzarella, oliwkami lub świeżą czerwoną papryką… Dla każdego coś innego, możliwości jest wiele.
Na szczęście, przepisy na kanapki można dowolnie modyfikować, bez obaw o brak posiadania bądź dodania właściwego czy ulubionego składnika. Od czego zacząć? Oto przepisy, które zainspirują
do tworzenia znakomitych w smaku i aromacie, kanapkowych kompozycji!
Smacznego!
Philly cheese steak, czyli kanapka z antrykotem po amerykańsku
Składniki:
- 400 g antrykotu
- 2 średnie czerwone cebule
- sos sojowy Kikkoman
TABASCO® Green Sauce
- kawałek sera provolone
- kilka gałązek natki pietruszki
- majonez
- keczup
- łyżka masła
- sól
- czarny pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Antrykot oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w poprzek włókien na cienkie paski. Przyprawić odrobiną sosu sojowego i kilkoma kroplami sosu TABASCO®. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, na koniec dodać dużo drobno posiekanej natki pietruszki. Cebulę pokroić w cienkie pióra. Bagietkę podzielić na cztery kawałki. Każdy z nich rozkroić i opiec w tosterze lub piekarniku. Wewnętrzną część dolnej części bagietki posmarować majonezem. Na nim ułożyć smażone kawałki antrykotu i cebulę.
Na wierzch zetrzeć ser provolone. Wszystko jeszcze chwilę zapiec tak, aby ser zaczął się rozpuszczać. Kanapkę przykryć górną częścią bagietki posmarowanej keczupem.
Kanapki z bekonem i avocado
Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki oleju roślinnego lub słonecznikowego
- 450 g - 0,5 kg obranej i cienko pokrojonej cebuli
- 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
- 1 łyżeczka kminku
- 75 ml - 90 ml czerwonego octu winnego
- 4 łyżki brązowego miałkiego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
Kanapki:
- 1 czerwona papryka
- 4 plasterki bekonu
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego
- 4 łyżeczki kremowego chrzanu
- 4 liście sałaty
- 12-16 plasterków świeżego ogórka
- 1 avocado, pokrojone i pokrojone w plasterki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i czosnek, przykryj pokrywką i duś przez około 20 minut,
aż cebula zmięknie. Wymieszaj z kminkiem, octem, cukrem i sosem sojowym. Gotuj bez pokrywki przez około 30 min, sporadycznie mieszając, do momentu uzyskania karmelizowanej cebuli i syropu.
Aby przygotować kanapki, przykryj patelnię do grillowania folią, rozgrzej ją i ułóż paprykę, tak aby skórka była przypieczona i lekko zwęglona. Owiń paprykę w folię i poczekaj, aż wystygnie, a następnie zerwij skórkę i pokrój w paski. Zgrilluj bekon na chrupiąco. Posmaruj chleb chrzanem i ułóż na nim sałatę i ogórka. Podziel avocado, paprykę i bekon pomiędzy kanapki i podawaj z przygotowaną wcześniej cebulą na wierzchu.
Wskazówka:
Aby sprawdzić czy relisz cebulowy jest gotowy, przemieszaj go drewnianą łyżką – syrop powinien odsłaniać dno patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz