szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

poniedziałek, 25 maja 2015

Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą

Dla miłośników kuchni włoskiej mamy dziś przepis na pyszne spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą.


Składniki na 4 porcje:
 • 500 g makaronu spaghetti 
• słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti 
• 300 g sera gorgonzola 
• 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30% 
• 1 średnia cebula 
• 4 ząbki czosnku 
• oliwa z oliwek extra vergine Olitalia 
• 3 garści rukoli 
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 
• sól i pieprz (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz