Polacy uwielbiają grillować. W ciepłe dni zapach grillowanego jedzenia unosi się niemalże nad każdym podwórkiem. W końcu kto nie lubi spędzać wolnego czasu na świeżym powietrzu, mogąc przy tym zjeść pyszny posiłek. Powszechnie uważa się, że dania z grilla uznaje się za zdrowsze i mniej kaloryczne od tych przyrządzonych w tradycyjny sposób. Ważne, by podawać je w dobrym towarzystwie.
Niezaprzeczalną zaletą grillowania jest fakt, że aby przyrządzić posiłek nie musimy używać dodatkowej porcji tłuszczu. Dzięki temu, że mięso przygotowywane jest nad żarem, wytapia się z niego nadmiar tłuszczu, dzięki czemu jest mniej kaloryczne. Zaletą jest także krótki czas obróbki termicznej. Mięso oraz warzywa grillujemy krótko, dlatego zachowane zostają wartości odżywcze czułe na wysoką temperaturę.
Niestety grillowanie ma też swoje wady, które można łatwo wyeliminować stosując kilka prostych zasad. Podstawą zdrowego grillowania jest odpowiedni dobór węgla. Najlepszy jest do tego brykiet, czyli specjalny węgiel. Możemy grillować również nad drewnem, jednak musimy być pewni jego pochodzenia - najodpowiedniejsze będzie drewno z drzew liściastych (drzewa iglaste wydzielają żywicę, która spalając się wydziela niebezpieczne dla zdrowia substancje).
Aby mięso było poprawnie przyrządzone należy grillować je na równo rozłożonym węglu.
Wysokość grillowania mięsa również nie jest bez znaczenia. Najlepsza jest temperatura, gdzie dłoń może wytrzymać 3 – 4 sekundy. W tym miejscu powinniśmy umiejscowić ruszt. Na ruszcie koniecznie powinniśmy ułożyć specjalną tackę – jest ona osłoną od szkodliwego dymu, który wydziela się ze spalonego tłuszczu. Dzięki niej tłuszcz nie spływa bezpośrednio pod przygotowywane mięso.
Aby w pełni cieszyć się zdrowym posiłkiem na świeżym powietrzu, powinniśmy zwrócić uwagę na dodatki. Tłuszcz i cukier to najwięksi sprzymierzeńcy i w żadnym towarzystwie tłuszcz nie wchłania się lepiej do naszego organizmu jak właśnie w towarzystwie cukru. Zamiast gazowanych napojów warto zaopatrzyć się w wodę z sokiem. Tłuste, smażone przekąski dobrze zamienić na te naturalne, owocowe.
Jeśli po ciepłym posiłku mamy chęć coś pochrupać, zawsze warto sięgnąć po chipsy z suszonych owoców od Crispy Natural. Po takiej uczcie nie zostaje nam nic innego jak, aktywne spędzenie reszty dnia. W ciepły dzień przejażdżka rowerem będzie idealnym zastrzykiem energetycznym po grillowym lenistwie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz