Włochy to prawdziwy raj dla wielbicieli sztuki, kulinariów oraz
zwiedzania zabytków. Jednak nie zapominajmy, że najróżniejsze festiwale oraz
święta to duma wszystkich Włochów oraz znakomita okazja do celebracji i wspólnej
zabawy. W ostatnią niedzielę maja na Sardynii odbywa się Festiwal Cavalcata
Sassari Sarda, podczas którego wszyscy przybyli świętują początek lata oraz
sezonu turystycznego.
Dziś podpowiemy Wam jak w prosty oraz
smaczny sposób zainspirować się kuchnią prosto z Sardynii. Wystarczy jedynie
odpowiedni przepis, makaron Malma oraz odrobina chęci, aby efekt końcowy
zachwycił nie tylko miłośników Włoch. Potrawą, która pozwoli nam świętować, jak
mieszkańcy Sardynii jest z pewnością Chifferi rigati z ragu z polika wołowego.
Danie to idealnie sprawdzi się podczas rodzinnej kolacji, jak i podczas
spotkania ze znajomymi.
Składniki:
• 200 g makaronu Malma chifferi rigati
• 0,5 kg polików wołowych
• 1 cebula
• 1 gałązka selera naciowego
• 5 pieczarek
• 1 mała marchewka
• 1,5 szklanki dobrego czerwonego włoskiego wina
• 1 gałązka rozmarynu
• 2 liście laurowe
• 1,5 łyżki mąki
• Oliwa z oliwek
• Sól, pieprz
• Parmezan
Przygotowanie:
Poliki wołowe doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Obsmażamy na oliwie, a następnie przenosimy do brytfanki.
Warzywa ścieramy na tarce i przesmażamy na tej samej oliwie. Przesmażone warzywa dodajemy do mięsa. Patelnie deglasujemy winem i dodajemy do mięsa.
Z szałwii, rozmarynu i listków laurowych robimy bukiecik związując sznurkiem lub nitka bawełnianą. Tak przygotowane zioła dodajemy do brytfanki. Zalewamy taką ilością wody, by przykryła mięso. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na jak najmniejszy i dusimy 2 godziny.
Po tym czasie mięso powinno się rozpadać na włókna. Mięso rozdzielamy za pomocą widelca i mieszamy z warzywami.
Podajemy z makaronem ugotowanym według zaleceń producenta i obficie posypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz