Szparagi to warzywa, na których pojawienie się z utęsknieniem czeka wielu z nas. Pęczki świeżych szparagów pojawiają się
na początku maja, a sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto więc wykorzystać ten czas i uwzględnić je w swojej wiosennej diecie. Zwłaszcza, że są niskokaloryczne, bogate w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały oraz co najważniejsze, po prostu pyszne!
Tajemniczy składnik - szparagi
Należące do rodziny liliowatych (obok cebuli, pora oraz czosnku), szparagi potrafią dodać kolorytu oraz smaku niemalże każdemu daniu. Występują w trzech odmianach: zielonej, najbardziej popularnej; białej, uprawianej w całkowitej ciemności, która uważana jest za prawdziwy przysmak, szczególnie w Niemczech; fioletowej, wyróżniającej się słodszym smakiem oraz większa miękkością. Szparagi uprawiane są od zarania dziejów i wywodzą się najprawdopodobniej z obszarów Morza Śródziemnego oraz terenów azjatyckich. Dziś uprawiane są na glebach piaszczystych niemalże wszystkich kontynentów. W Europie sezon na szparagi przypada na okres
od kwietnia do końca czerwca.
Jak przygotować szparagi idealne?
Szparagi są nie tylko smaczne, ale posiadają także wiele składników odżywczych, witamin i minerałów, takich jak witamina C, A, K, potas czy magnez. Do tego są niskokaloryczne, dlatego warto uwzględniać je w swojej diecie. Wybierając szparagi należy zwrócić szczególną uwagę na ich główki – powinny być ściśle zamknięte. Końcówki nie mogą być zbyt zdrewniałe, chociaż niewielkie stwardnienie
u podstawy zapobiega ich wysuszaniu. Przed zakupem sprawdźmy czy szparagi są sprężyste i jędrne – to gwarantuje, że są świeże. Chcąc zachować ich smak oraz teksturę na dłużej, powinniśmy zawinąć końce szparagów w wilgotny ręcznik papierowy i przechowywać je w lodówce do 48 godzin. Sekretem idealnego przygotowania szparagów jest ich gotowanie na parze (od 5 do 8 minut), delikatne podsmażanie (od 3 do 5 minut) lub przyrządzanie metodą SousVide. Dzięki temu możemy mieć pewność, że udało się nam zachować większość składników odżywczych oraz sprawić, że warzywo pozostanie kruche i pełne smaku.
Gotowane szparagi z kwiatami rozmarynu
Składniki:
- szparagi
- masło
- kwiaty rozmarynu
- płatki soli morskiej
Przygotowanie:
Obierz szparagi ze skórki, włóż do woreczka i zamknij próżniowo. Przygotuj piekarnik – ustaw program parowy na 95 C i gotuj przez 6 minut. Rozpuść niewielką ilość niesolonego masła na patelni, doprowadź je do temperatury 85 C. Następnie zanurz w maśle kwiaty rozmarynu i duś je przez dwie minuty. Wyjmij szparagi z piekarnika, otwórz torebkę i przełóż jej zawartość prosto na patelnię. Nałóż pokrywkę, wyłącz palnik i odstaw na 20 minut. Wyjmij kwiaty rozmarynu z masła. Ułóż je wraz ze szparagami na talerzu i przypraw odrobiną płatków soli morskiej. Dodaj świeże kwiaty rozmarynu i gotowe!
Przepis autorstwa Paolo Pettenuzzo – Executive Chef, Electrolux Grand Cuisine
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz