Dziś proponujemy Wam kolejny przepis naszej ulubionej blogerki Asi. To pyszny i prosty przepis na doskonały makaron Alla carbonara otulony oliwą i masłem, nutą czosnku, chrupiącym boczkiem i niezastąpionym parmezanem. Świetnie sprawdzi się i na obiad i na kolację.
Do tagliatelle Alla carbonara idealnie pasuje naturalne czerwone wino. Polecamy Dolcetto D’Alba DOC 2013, Giacomo Fenocchio, które kupicie w WinoBlisko.
SKŁADNIKI:
*dla 4 osób
- 2 jajka
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 lekko rozgnieciony ząbek czosnku
- 175 g boczku pokrojonego w kostkę
- 400 g makaronu tagliatelle
- sól
- świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Jajka myjemy, wycieramy, wbijamy do miski, roztrzepujemy.
Dodajemy starty parmezan, mieszamy całość, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, podsmażamy lekko rozgnieciony ząbek czosnku, dodajemy boczek.
Boczek smażymy na chrupiąco. Czosnek usuwamy z patelni kiedy będzie złoty.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odcedzamy go, wrzucamy na patelnię i mieszamy całość do momentu aż makaron pokryje się boczkiem i oliwą.
Zmniejszamy ogień, wlewamy jajka z parmezanem i starannie mieszamy.
Natychmiast zdejmujemy patelnię z ognia.
Danie doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem oraz parmezanem.
Przygotowanie: Joanna Matyjek / www.odczarujgary.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz