szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 24 lutego 2015

TAGLIATELLE ALLA CARBONARA

Dziś proponujemy Wam kolejny przepis naszej ulubionej blogerki Asi. To pyszny i prosty przepis na doskonały makaron Alla carbonara otulony oliwą i masłem, nutą czosnku, chrupiącym boczkiem i niezastąpionym parmezanem. Świetnie sprawdzi się i na obiad i na kolację. Do tagliatelle Alla carbonara idealnie pasuje naturalne czerwone wino. Polecamy Dolcetto D’Alba DOC 2013, Giacomo Fenocchio, które kupicie w WinoBlisko. 



SKŁADNIKI:
 *dla 4 osób

-  2 jajka
-  4 łyżki świeżo startego parmezanu 
- 1 łyżka oliwy
-  1 łyżka masła 
-  1 lekko rozgnieciony ząbek czosnku 
-  175 g boczku pokrojonego w kostkę
-  400 g makaronu tagliatelle 
-  sól
- świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Jajka myjemy, wycieramy, wbijamy do miski, roztrzepujemy. Dodajemy starty parmezan, mieszamy całość, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, podsmażamy lekko rozgnieciony ząbek czosnku, dodajemy boczek. Boczek smażymy na chrupiąco. Czosnek usuwamy z patelni kiedy będzie złoty. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy go, wrzucamy na patelnię i mieszamy całość do momentu aż makaron pokryje się boczkiem i oliwą. Zmniejszamy ogień, wlewamy jajka z parmezanem i starannie mieszamy. Natychmiast zdejmujemy patelnię z ognia. Danie doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem oraz parmezanem. 

Przygotowanie: Joanna Matyjek / www.odczarujgary.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz