Ta zupa chodziła za naszą blogerką od kilku dni. :) Zupa z czerwonej soczewicy świetnie rozgrzewa, zaspokaja głód, dobrze smakuje, a do tego jest zdrowa.
Czerwona soczewica ma w sobie wiele cennych substancji. Zawiera m.in. witaminę C i B, wapń, fosfor, żelazo i kwas foliowy.
Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste i zajmuje ok. 30 minut. Gotową zupę można podkręcić łyżką kwaśnej śmietany i pietruszki lub kolendry.
SKŁADNIKI:
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kubek czerwonej soczewicy
- litr bulionu warzywnego
- puszka pomidorów bez skórki
- łyżka pasty pomidorowej (koncentratu pomidorowego)
- sok z cytryny (ok. łyżeczki, do smaku)
- sól, pieprz
- do smaku
kumin
- łyżeczka
kwaśna śmietana (opcjonalnie)
- natka pietruszki lub kolendra (do posypania na talerzu)
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek - podsmażamy aż cebula zmięknie.
Do cebuli i czosnku dodajemy czerwoną soczewicę - mieszamy, aż ziarenka pokryją się tłuszczem. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, ponownie mieszamy.
Następnie całość zalewamy gorącym bulionem, mieszamy.
Zupę gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut (aż soczewica będzie miękka).
Do zupy dodajemy pastę pomidorową oraz przyprawy - sól, pieprz, kumin, sok z cytryny.
Zupę z czerwonej soczewicy możemy podać z łyżką gęstej śmietany, posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Joasia Matyjek / www.odczarujgary.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz