Drogie Panie. Na sobotę proponujemy wraz z naszą ulubioną blogerką kulinarną - Asią Matyjek - pyszne kluski z kaczką w sosie z wiśni i czerwonego wina.
Składniki:
**kaczka
2 piersi kaczki
kubek czerwonego wina
łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
łyżka świeżego, startego imbiru
pół łyżeczki cynamonu
sól (ale uważamy, bo słony jest już sos sojowy)
***kluski śląskie
1 kg ziemniaków
1 żółtko
mąka ziemniaczana (ok. szklanki)
masło
sól
***sos wiśniowy
300 g wiśni
100 ml czerwonego wina
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
3 goździki
łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
***KACZKA
Piersi kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Skórę piersi delikatnie i starannie nacinamy ostrym nożem (paski lub na krzyż). Uważamy by nie naciąć mięsa.
W misce mieszamy ze sobą składniki marynaty – wino, miód, sos sojowy, imbir, cynamon.
Tak przygotowaną mieszanką nacieramy piersi kaczki.
Piersi wraz z marynatą wkładamy do woreczka foliowego i chowamy do lodówki na dobrych kilka godzin lub najlepiej na cały dzień (i noc).
Piersi kaczki po wyjęciu z lodówki odsączamy (marynatę zostawiamy).
Rozgrzewamy patelnię.
Na patelni układamy piersi – skórką do dołu i smażymy ok. 4 minut. Następnie przewracamy mięso na drugą stronę i smażymy ok. 2-3 minut. Tak podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i wstawiamy do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika na 1,5 godziny.
***KLUSKI ŚLĄSKIE
Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez prasę, a jeżeli prasy nie mamy, bardzo dokładnie je tłuczemy.
Ziemniaki wykładamy do naczynia i ubijamy na płasko.
Dzielimy je na 4 części. Wyjmujemy 1/4 części ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Dodajemy łyżeczkę soli, żółtko i łyżeczkę masła. Wyrabiamy całość.
Formujemy małe kulki i w środku robimy dziurkę.
W garnku gotujemy wodę, solimy.
Do wrzątku wrzucamy kluski. Kiedy kluski wypłyną - są gotowe. Wykładamy je do miski.
***SOS Z WIŚNI I CZERWONEGO WINA
Do garnka wrzucamy wiśnie (mogą być mrożone).
Zalewamy je połową wina.
Dodajemy cukier brązowy, cynamon i goździki.
Całość trzymamy na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając (ok. 10 minut).
W winie które pozostało rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.
Tak przygotowaną mąkę dodajemy do gorącego sosu w garnku i całość szybko mieszamy.
Sos zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji kisielu.
Piersi kaczki po upieczeniu kroimy w plastry. Polewamy je sosem z wiśni i czerwonego wina i podajemy z kluskami.
Kluski możemy wcześniej podsmażyć na maśle.
* Uwagi
Do tak upieczonej kaczki podanej z kluskami śląskimi i sosem z wiśni idealnie pasuje naturalne wino od Giacomo Fenocchio, które kupicie w WinoBlisko - www.winoblisko.pl
*czas pieczenia zależy od wielkości piersi kaczki. 1,5 godziny w 120 stopniach piekłam duże kacze piersi.
Przygotowanie: Joanna Matyjek / www.odczarujgary.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz