8 marca to dzień, w którym każda z kobiet chciałaby, aby ktoś przygotował dla niej niespodziankę, zadbał o nią bądź po prostu okazał uczucie. To doskonały czas, kiedy panowie mają możliwość wykazania się inicjatywą i mogą wypróbować swoich sił w kuchni. Co przygotować, aby zaskoczyć
i oczarować swoją drugą połówkę? Zdradzamy kilka prostych przepisów.
- Jak głosi stare powiedzenie "przez żołądek do serca", dlatego idealnym prezentem, dla każdej z pań z okazji jej święta jest pyszny posiłek. Nie ma znaczenia czy będzie to pobudka z tacą pożywnego śniadania, słodka przekąska w ciągu dnia, deser czy wyborna kolacja - mówi Rafał Mróz, manager restauracji 2 Światy. Efekt będzie taki sam. W prosty sposób sprawimy, że kobieta poczuje się kochana, pokażemy, że jest ktoś, kto pamięta o jej święcie i chce sprawić jej przyjemność.
Śniadanie do łóżka
Dobrym pomysłem na szybkie śniadanie, zaserwowane prosto do łóżka jest sałatka z owocami i twarożkiem. Danie ma odpowiednią ilość kalorii, nie jest zbyt ciężkie, a dodaje energii. Prażone ziarna słonecznika dobrze komponują się z owocami, serem i rukolą, tworząc bardzo apetyczny widok.
Składniki:
• owoce (mango, truskawki, jabłko, pomarańcze) (w zależności od preferencji; proporcje według własnych upodobań)
• twarożek
• rukola
• ziarna słonecznika
Sposób przygotowania:
Owoce umyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Twarożek rozdrobnić, dodać do owoców razem z rukolą. Patelnię rozgrzać, wrzucić na nią ziarna słonecznika. Prażyć kilka minut, aż nabiorą złotego koloru. Gdy ostygną dodać do sałatki i wymieszać całość. Sałatkę podawać ze świeżym sokiem bądź kawą.
Słodki przysmak
Wszyscy kochamy słodycze. Szczególnie te, które są zdrowe i nie zawierają chemii. Dlatego kiedy wręczysz ukochanej tuż przed wyjściem do pracy słodki upominek, z pewnością wywoła to uśmiech na jej twarzy. Najważniejszą zasadą dotyczącą deserów jest prostota i minimalizm. Lepiej zdrowiej i mniej. Dobrym pomysłem będą trufle śliwkowo - daktylowe w kakaowej posypce - świetny dodatek do popołudniowej kawy. To błyskawiczny
i łatwy w przygotowaniu deser, do którego potrzeba tylko 3 składników:
• świeże daktyle (około 30 sztuk)
• śliwki suszone lub wędzone (około 10 sztuk)
• 3-4 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
W palcach uformować kulki ze śliwek. Daktyle zmiksować na pastę.
Jeśli nie dysponujesz mikserem możesz porwać je na małe kawałki, a następnie ugnieść ręcznie.
Tak przygotowaną masą daktylową oblepić śliwki. Do małej miseczki wsypać kakao i obtoczyć w nim kolejno trufle. Gotowe słodycze włożyć na godzinę do lodówki.
Wieczór we dwoje
Jeśli partnerka dba o linię z pewnością sprawisz jej przyjemność lekkim daniem z ryby i warzyw. Dobrym daniem, robiącym duże wrażenie przy niewielkim nakładzie pracy i koszcie jest pieczony łosoś z warzywami. To ryba, którą trudno przesuszyć i zepsuć. Wystarczy kontrolować czas pieczenia, aby mięso było soczyste i delikatne.
Składniki:
• Filet z łososia (około 500g)
• Pomidory koktajlowe (około 400g)
• 2 papryki
• 2 pory
• 2 szalotki
• Rozmaryn, sól, pieprz
• Oliwa z oliwek (około 10g)
• Kilka ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój je na małe kawałki. Szalotki obierz, pokrój na 4-8 części. Usuń zielone liście pora, przekrój go na pół i opłucz. Pokrój na mniejsze części – kawałki
o długości 5-7cm. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą z oliwek i połóż na niej warzywa (papryki, pory, szalotkę, czosnek). Skrop je oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-35 minut.
Łososia oprósz solą i pieprzem. Posiekaj ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Natrzyj rybę marynatą. Wyjmij warzywa z piekarnika i połóż na nich łososia (skórą do góry). Dodaj pomidorki koktajlowe. Piecz około 20 minut.
- Jeśli nie mamy możliwości przygotowania potraw samodzielnie polecamy wybranie się do restauracji - dodaje Rafał Mróz. By uczcić te święto, wiele z lokali, również 2 Światy przygotowują miłą niespodziankę dla Pań.
Goście mogą liczyć na specjalnie skomponowane na tę okazję menu, atrakcyjne promocje i wyśmienite koktajle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz