szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

poniedziałek, 23 lutego 2015

Domowy chleb z chrupiącą skórką

Przed Wami idealny przepis na chleb! Jest prosty, a chleb pyszny. Czego więcej trzeba?! :)  Z podanego przepisu, w dwóch prostokątnych blaszkach, upieczecie dwa bochenki pysznego, domowego chleba z chrupiącą skórką. Chleb jest miękki w środku, skórka idealnie przypieczona. Wyrabianie ciasta to kwestia 10 minut, przez kolejne 20 minut ciasto odpoczywa. Chleb pieczemy godzinę. Czy można szybciej i łatwiej? 


SKŁADNIKI:

- 1 kg mąki pszennej 
-  3 czubate łyżki mąki żytniej 
- 8 łyżek płatków owsianych
-  3 łyżki słonecznika
-  3 płaskie łyżeczki soli
-  2 płaskie łyżeczki cukru 
- 5 dkg świeżych drożdży
-  1 litr wody o temp. 40 stopni 
- dwie prostokątne blaszki 
- dwa arkusze papieru do pieczenia


 PRZYGOTOWANIE:
  
Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy mąkę żytnią. Do obu rodzajów mąk dodajemy płatki owsiane, słonecznik, sól, cukier i drożdże. Całość zalewamy 1 litrem wody o temperaturze 40 stopni. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, przykrywamy ciasto ściereczkę i odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto odpocznie i wyrośnie. 

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200-230 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Po 20 minutach, kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do blaszek. Blaszki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Chleb pieczemy godzinę. 

WAŻNE - jeśli skórka zbyt szybko zacznie się rumienić, ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ (190-200 stopni). 

*** Chleb wspaniale smakuje jeszcze ciepły, jednak po ostygnięciu kroi się go najlepiej. 



Więcej na www.odczarujgary.pl / Joanna Matyjek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz