Przed Wami idealny przepis na chleb! Jest prosty, a chleb pyszny. Czego więcej trzeba?! :)
Z podanego przepisu, w dwóch prostokątnych blaszkach, upieczecie dwa bochenki pysznego, domowego chleba z chrupiącą skórką. Chleb jest miękki w środku, skórka idealnie przypieczona.
Wyrabianie ciasta to kwestia 10 minut, przez kolejne 20 minut ciasto odpoczywa. Chleb pieczemy godzinę. Czy można szybciej i łatwiej?
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki żytniej
- 8 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki słonecznika
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1 litr wody o temp. 40 stopni
- dwie prostokątne blaszki
- dwa arkusze papieru do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy mąkę żytnią.
Do obu rodzajów mąk dodajemy płatki owsiane, słonecznik, sól, cukier i drożdże.
Całość zalewamy 1 litrem wody o temperaturze 40 stopni.
Wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
Kiedy wszystkie składniki będą połączone, przykrywamy ciasto ściereczkę i odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto odpocznie i wyrośnie.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200-230 stopni.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Po 20 minutach, kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do blaszek.
Blaszki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Chleb pieczemy godzinę.
WAŻNE - jeśli skórka zbyt szybko zacznie się rumienić, ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ (190-200 stopni).
*** Chleb wspaniale smakuje jeszcze ciepły, jednak po ostygnięciu kroi się go najlepiej.
Więcej na www.odczarujgary.pl / Joanna Matyjek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz