Po chwilowej przerwie powracamy do Was z kolejną porcją przepisów znanej i cenionej blogerki kulinarnej - Asi Matyjek. Na zbliżający się weekend proponujemy pyszną szynkę pieczoną z jabłkami.
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg dobrej jakości, ekologicznej szynki
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- miód
- ok 2 cm korzenia imbiru
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- czosnek niedźwiedzi/majeranek (może być i jedno i drugie)
- główka czosnku
- 2 soczyste i kruche jabłka
PRZYGOTOWANIE
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy do naczynia.
Małym nożem robimy niewielkie nacięcia w mięsie.
Całe mięso nacieramy solą, pieprzem, tartym imbirem, słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Następnie ponownie nacieramy mięso sosem sojowym, oliwą z oliwek i miodem.
W nacięcia wkładamy kawałki ząbków czosnku.
Mięso przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli nam się uda, możemy kilka razy przewrócić je, tak by dokładnie wszystko się wymieszało.
Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Przekładamy mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego.
Dookoła mięsa układamy ćwiartki umytych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek.
Szynkę pieczemy godzinę (godzina na każdy kilogram mięsa).
Podczas pieczenia polewamy szynkę sosem z naczynia żaroodpornego.
Po upieczeniu wyjmujemy szynkę z piekarnika i dajemy jej chwilę odpocząć.
Marynatę wraz z jabłkami wlewamy na sitko, które stawiamy na garnku. Łyżką przecieramy marynatę i jabłka. Sos gotujemy ok. 10 minut.
Szynkę podajemy pokrojoną w plastry i polaną sosem.
Przygotowanie Joanna Matyjek
/ www.odczarujgary.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz