Święta wielkanocne spędzane przy stole w rodzinnym gronie to radosne chwile, które wspominamy przez cały rok. To Święta, które pachną wiosną i kojarzą nam się z bajecznie pysznym jedzeniem. Wśród wypieków goszczących na naszych stołach nie powinno zabraknąć słodkości. Oprócz serników, babek i makowców przygotujmy tort, który zachwyci smakiem...
Składniki:
BISZKOPT:
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru pudru
• ¾ szkl. mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DO PRZEŁOŻENIA:
• 300 ml śmietany 30% z 3 łyżkami cukru pudru
• 3 serki Almette FRUIT (różne smaki)
• po 5 łyżek soku malinowego, wiśniowego i jagodowego
• po 1 kubku owoców: malin, jagód, wiśni
DO DEKORACJI:
• 3 serki Almette FRUIT (różne smaki)
• świeże owoce – maliny, jagody, wiśnie
Przygotowanie:
BISZKOPT: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Kiedy białka będą sztywne, dodajemy żółtka i przesianą mąkę pszenną. Następnie dosypujemy
proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Masę wkładamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.
MASA SERKOWO-ŚMIETANOWA: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dzielimy na trzy części. Do śmietany w 3 miseczkach dodajemy 3 różne serki Almette. Pierwszą część biszkoptu nasączamy sokiem malinowym, nakładamy serek Almette z Jagodą i Maliną oraz maliny. Przekładamy drugim biszkoptem nasączonym sokiem jagodowym i nakładamy serek Almette z Gruszką i Jabłkiem oraz jagody. Trzeci biszkopt nasączamy sokiem wiśniowym i smarujemy serkiem Almette z Wiśnią i Żurawiną. Cały tort smarujemy po kolei trzema rodzajami serka Almette Fruit.
Wierzch dekorujemy świeżym owocami.
Czas przygotowania: 120 min
Porcja dla 8 osób
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz