Składniki na 2 porcje:
• 1 torebka Ryżu Białego marki Britta
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• 1 brokuł
• 1 kalafior
• 2 marchewki
• 2 pomidory
• 4 ząbki czosnku
• ok. 100 ml oliwy z oliwek
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Opłukane piersi z kurczaka natrzyj roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Skrop obficie oliwą. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Sos: Do podgrzanej oliwy z oliwek dodaj pokrojone ząbki czosnku i przyrumień na złoty kolor. Dołóż pomidory i duś przez 20 minut. Odstaw na chwilę, aż przestygnie, a następnie przetrzyj przez drobne sitko. Przypraw do smaku.
Kalafior, brokuły i marchew ugotuj osobno al dente w posolonej wodzie.
Ugotuj Ryż Biały marki Britta wg przepisu na opakowaniu. Do smaku możesz dodać 2 łyżki oliwy i podsmażone wcześniej na oliwie posiekane ząbki czosnku. Zamarynowanego kurczaka usmaż na patelni. Kurczaka z Ryżem Białym marki Britta ułóż na talerzu, ozdób warzywami. Danie serwuj z aromatycznym sosem pomidorowym.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.britta.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz