Z okazji Dnia Kobiet nasza Mistrzyni Kuchni - blogerka kulinarna Asia Matyjek proponuje pyszne bezy z hibiskusem.
SKŁADNIKI:
Na 9 bez wielkości mniejszej niż dłoń potrzebujemy:
- 6 białek
- szczypta soli
- 240 g cukru
- łyżkę mąki ziemniaczanej
- łyżkę octu
***dodatkowo
- 3-4 łyżki kwiatów hibiskusa
- ok. 2 łyżek wody
***
- na bezę po upieczeniu
opakowanie serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- świeże owoce/wiórki czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Jajka myjemy, wycieramy.
Oddzielamy białka od żółtek. Robimy to bardzo starannie, ani ociupinka żółtka nie może dostać się do białka.
W szklanym naczyniu lub metalowej misce zaczynamy ubijać białka – najlepiej mikserem. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy od niewielkich obrotów.
Gdy białka zaczną się pienić, małymi partiami (nawet po łyżce) dodajemy cukier – cały czas miksując i zwiększając obroty.
Białka ubijamy nawet kilkanaście minut. Powinny być sztywne i lśniące. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki i łyżkę octu.
Kwiaty hibiskusa mielimy w młynku, przesiewamy przez drobne sitko i mieszamy z wodą.
Po jednej łyżeczce dodajemy hibiskus do piany z białek. Po dodaniu hibiskusa do piany z białek delikatnie, jednym ruchem mieszamy białka. Nie możemy ani zbyt gwałtownie, ani zbyt długo mieszać ubitych już białek, gdyż mogą się napowietrzyć i opaść.
Białka powinny mieć różowe pasy z hibiskusowego płynu. Oczywiście możemy też hibiskusem zabarwić całe białko.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem/papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni.
Łyżką nakładamy bezy na blachę.
Bezy pieczemy najpierw przez 30 minut w 120 stopniach, a następnie 2 godziny w 100 stopniach.
Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Po tym czasie zostawiamy bezy w piekarniku na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Na bezy możemy nałożyć masę mascarponowo - śmietankową. Wystarczy śmietanką ubić na sztywno i wymieszać ją z mascarpone. Na mascarpone możemy nałożyć owoce oraz wiórki czekolady.
Uwagi
* Hibiskusowa inspiracja pochodzi z książki kucharskiej "Nasze jedzenie – naturalnie!" wyd. IKEA
Przygotowanie: Asia Matyjek, www.odczarujgary.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz