szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

niedziela, 8 marca 2015

Bezy z hibiskusem

Z okazji Dnia Kobiet nasza Mistrzyni Kuchni - blogerka kulinarna Asia Matyjek proponuje pyszne bezy z hibiskusem.



SKŁADNIKI:

Na 9 bez wielkości mniejszej niż dłoń potrzebujemy:

- 6 białek
-  szczypta soli
-  240 g cukru 
- łyżkę mąki ziemniaczanej
-  łyżkę octu 

 ***dodatkowo 
- 3-4 łyżki kwiatów hibiskusa
-  ok. 2 łyżek wody 

***
- na bezę po upieczeniu opakowanie serka mascarpone
-  100 ml śmietanki 30%
-  świeże owoce/wiórki czekolady 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka myjemy, wycieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Robimy to bardzo starannie, ani ociupinka żółtka nie może dostać się do białka. W szklanym naczyniu lub metalowej misce zaczynamy ubijać białka – najlepiej mikserem. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy od niewielkich obrotów. Gdy białka zaczną się pienić, małymi partiami (nawet po łyżce) dodajemy cukier – cały czas miksując i zwiększając obroty. Białka ubijamy nawet kilkanaście minut. Powinny być sztywne i lśniące. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki i łyżkę octu. 

Kwiaty hibiskusa mielimy w młynku, przesiewamy przez drobne sitko i mieszamy z wodą. Po jednej łyżeczce dodajemy hibiskus do piany z białek. Po dodaniu hibiskusa do piany z białek delikatnie, jednym ruchem mieszamy białka. Nie możemy ani zbyt gwałtownie, ani zbyt długo mieszać ubitych już białek, gdyż mogą się napowietrzyć i opaść. Białka powinny mieć różowe pasy z hibiskusowego płynu. Oczywiście możemy też hibiskusem zabarwić całe białko.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem/papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni. Łyżką nakładamy bezy na blachę. Bezy pieczemy najpierw przez 30 minut w 120 stopniach, a następnie 2 godziny w 100 stopniach. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po tym czasie zostawiamy bezy w piekarniku na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Na bezy możemy nałożyć masę mascarponowo - śmietankową. Wystarczy śmietanką ubić na sztywno i wymieszać ją z mascarpone. Na mascarpone możemy nałożyć owoce oraz wiórki czekolady. 



Uwagi * Hibiskusowa inspiracja pochodzi z książki kucharskiej "Nasze jedzenie – naturalnie!" wyd. IKEA

Przygotowanie: Asia Matyjek, www.odczarujgary.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz