szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

poniedziałek, 16 marca 2015

JAGLANKA Z MLEKIEM MIGDAŁOWYM I ORZECHAMI

Śniadaniowa jaglanka to temat niezmiernie inspirujący. Dziś Asia Matyjek proponuje jaglankę pełną chrupiących orzechów. Do jej przygotowania użyła mleka migdałowego. Osłodziła ją odrobiną miodu. Orzechy dodajcie dowolne – brazylijskie, pekan, laskowe, włoskie, migdały. Pamiętajcie jednak, by wcześniej lekko uprażyć je na zupełnie suchej patelni. 



SKŁADNIKI 
 *dla 2 osób

- filiżanka kaszy jaglanej 
-  łyżka masła
-  2,5 filiżanki mleka migdałowego
-  solidna garść orzechów (brazylijskie, pekan, włoskie, laskowe, migdały)
-  3-4 łyżki miodu 

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko. Porządnie ją płuczemy, przelewamy wrzątkiem. Kaszę przekładamy do suchego garnka i na małym gazie prażymy kilka minut. Dodajemy mleko migdałowe, łyżkę masła, przykrywamy kasze i gotujemy ją pod przykryciem, na małym ogniu aż wchłonie całe mleko. 

Po ugotowaniu dodajemy do kaszy miód. Orzechy siekamy (ale nie na bardzo drobne kawałki) i prażymy chwilę na suchej patelni. Powinny złapać mocniejszy kolor i być chrupiące. Dodajemy do nich jedną, dwie łyżki miodu. Podprażone orzechy dodajemy do jaglanki. Całość przed podaniem możemy ponownie polać miodem. 



Przygotowanie Joanna Matyjek / www.odczarujgary.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz