Śniadaniowa jaglanka to temat niezmiernie inspirujący. Dziś Asia Matyjek proponuje jaglankę pełną chrupiących orzechów.
Do jej przygotowania użyła mleka migdałowego. Osłodziła ją odrobiną miodu. Orzechy dodajcie dowolne – brazylijskie, pekan, laskowe, włoskie, migdały. Pamiętajcie jednak, by wcześniej lekko uprażyć je na zupełnie suchej patelni.
SKŁADNIKI
*dla 2 osób
- filiżanka kaszy jaglanej
- łyżka masła
- 2,5 filiżanki mleka migdałowego
- solidna garść orzechów (brazylijskie, pekan, włoskie, laskowe, migdały)
- 3-4 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko. Porządnie ją płuczemy, przelewamy wrzątkiem.
Kaszę przekładamy do suchego garnka i na małym gazie prażymy kilka minut.
Dodajemy mleko migdałowe, łyżkę masła, przykrywamy kasze i gotujemy ją pod przykryciem, na małym ogniu aż wchłonie całe mleko.
Po ugotowaniu dodajemy do kaszy miód.
Orzechy siekamy (ale nie na bardzo drobne kawałki) i prażymy chwilę na suchej patelni.
Powinny złapać mocniejszy kolor i być chrupiące. Dodajemy do nich jedną, dwie łyżki miodu.
Podprażone orzechy dodajemy do jaglanki.
Całość przed podaniem możemy ponownie polać miodem.
Przygotowanie Joanna Matyjek / www.odczarujgary.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz