szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 10 marca 2015

KASZA Z PIECZONYMI BURAKAMI, JARMUŻEM, TOPINAMBUREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Masa dobra! Tryliard cennych składników, esencja wybornych smaków i radość, bo to samo zdrowie. Przepyszna kasza z tak podanymi warzywami i podkręcona uprażonymi orzechami.


SKŁADNIKI:

- kubek kaszy jęczmiennej + dwa kubki wrzątku
-  ząbek czosnku (opcjonalnie) 
- 5-6 niewielkich buraków 
- 3 małe korzenie topinamburu
-  1 korzeń skorzonery (opcjonalnie)
- 3 liście jarmużu cytryna 
-  5-6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
-  łyżka posiekanego rozmarynu
-  łyżka/dwie posiekanej natki pietruszki 
- sól, ew. pieprz 
-  solidna garść obranych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:
Buraki, topinambur i skorzonerę (opcjonalnie - jeśli nie uda Wam się kupić, pomińcie) obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Liście jarmużu myjemy, odcinamy grube części i same liście skrapiamy sokiem z cytryny - odstawiamy (dodajemy je pod koniec pieczenia warzyw). Buraki i pozostałe warzywa podlewamy olejem rzepakowym, dodajemy zioła i sól i pieczemy w 200 stopniach przez ok. godzinę - co ok. 20 minut mieszając całość. W połowie pieczenia dodajemy liście jarmużu. 



Kubek kaszy zalewamy dwoma kubkami wrzątku przykrywamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Do ugotowanej kaszy możemy dodać posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie), dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sól. Orzechy podpiekamy kilka minut na rozgrzanej patelni. Upieczone warzywa mieszamy z ugotowana kaszą, dodajemy zrumienione orzechy. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, olejem rzepakowym oraz posypujemy natką pietruszki. 

Smacznego!

Przygotowanie: Joanna Matyjek, www.odczarujgary.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz