Leniwa sobota w domu, puszysty biszkopt z jabłkami, idealnie schłodzone wino. Czy trzeba czegoś więcej? Gorąco zapraszamy do lektury najnowszego przepisu Asi Matyjek - która inspirację znalazła w książce Elizy Mórawskiej "O jabłkach".
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 250 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu
- 4-5 niewielkich jabłek
- 1 łyżka cukru i cynamon do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Obieramy jabłka, kroimy je w ćwiartki.
Ubijamy jajka z cukrem (ok. 3 minut).
Dodajemy pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące i proszku do pieczenia.
Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Do tortownicy wylewamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy jabłka.
Całość posypujemy cukrem i cynamonem.
Ciasto pieczemy ok. 40 minut.
Po tym czasie wbijamy w ciasto patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek jest mokry, wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.
Upieczone ciasto studzimy, a przed podaniem solidnie posypujemy je cukrem pudrem.
Więcej na: http://odczarujgary.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz