szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

sobota, 18 kwietnia 2015

Sałatka z winogronami, tuńczykiem i selerem naciowym – lekka, smaczna i zaskakująca!

Gdy na zewnątrz panuje iście wiosenna aura, nikt nie myśli o ciężkim, tłustym jedzeniu. Aby podtrzymać lekki stan ducha, warto zmienić menu z zimowego na wiosenne. Dzięki temu nabierzemy nowej energii, co z pewnością wpłynie na nasz nastrój. Ważne jest, aby posiłki były nie tylko lekkie, ale zawierały dużą ilość witamin i składników mineralnych. 



Składniki: 
• 2 garście świeżej rukoli 
• 2 garście świeżej roszponki
• kiść czerwonych winogron
• ser pleśniowy typu gorgonzola 
• tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
• seler naciowy
• dresing z soku z cytryny, miodu, musztardy francuskiej z odrobiną oliwy z oliwek
• paczka chipsów z suszonych owoców od Crispy Natural – Chrup ANANASA
• prażone migdały

Przygotowanie: 
Sałatkę najlepiej podać ułożoną warstwami na talerzu – bez mieszania. Sałatę myjemy i odstawiamy do wysuszenia. Wykładamy ją na talerz po czym dodajemy delikatnie rozdrobnionego tuńczyka. Następnie układamy winogrona – umyte i osuszone kroimy na połówki lub jeśli są większe na ćwiartki. Do takiej kompozycji dodajemy pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojonego selera naciowego. Całość skrapiamy dresingiem, posypujemy suszonym ananasem, a następnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Sałatka gotowa! Tak przygotowana sałatka z pewnością zaskoczy nasze kubki smakowe, a dzięki połączeniu warzyw i owoców jest ona nie tylko smaczna, ale także bogata w witaminy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz