szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 14 kwietnia 2015

Ryba w pomidorach

- Padło na okonia morskiego – to właśnie okonia kupiliśmy na Targu Śniadaniowym u Pana „Z kutra ryba”. Możecie kupić też inną, białą rybę, np. dorsza. Najlepiej filety. - radzi nasza ceniona blogerka kulinarna Asia Matyjek.


Rybę pieczemy z pomidorami, najlepiej malinowymi, bo teraz sezon na nie. Rybę możecie upiec również z małymi pomidorkami na gałązkach. Przygotowanie tego dania zajmuje nie więcej niż 20-25 minut. Do ryby można podać ryż lub ziemniaki. Ze względu na aromatyczny sos, świetnie smakuje również z chrupiącą bułką. 

SKŁADNIKI:

-  2 łyżki oliwy z oliwek
-  szalotka lub mała cebula
-  ząbek czosnku
-  4 pomidory malinowe + gałązka małych (można też użyć pomidorów z puszki)
-  sól
-  pieprz
-  filety ryby, np. okonia morskiego (po 150 g każdy)
-  2 łyżki pesto rosso 
-  2 łyżki orzeszków piniowych
-  garść świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pomidory malinowe zalewamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórę, kroimy na małe kawałki. Małych pomidorów lub pomidorów na gałązkach nie obieramy. Pieczemy je z ogonkami i w skórce. Rybę myjemy, oczyszczamy z ości, osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekane: szalotkę i ząbek czosnku. Kiedy oliwa zacznie pachnieć, a cebula zmięknie, dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy całość solą i pieprzem, dusimy ok. 10 minut. 

Sos pomidorowy przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy kawałki ryby, dokładamy małe pomidorki. Rybę solimy i smarujemy pesto rosso. Całość posypujemy orzeszkami pini i skrapiamy oliwą z oliwek. Rybę w pomidorach zapiekamy ok. 15-20 minut (w zależności od grubości filetów). Po upieczeniu rybę posypujemy posiekaną bazylią. 

Więcej inspiracji na: www.odczarujgary.pl
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz