- Padło na okonia morskiego – to właśnie okonia kupiliśmy na Targu Śniadaniowym u Pana „Z kutra ryba”.
Możecie kupić też inną, białą rybę, np. dorsza. Najlepiej filety. - radzi nasza ceniona blogerka kulinarna Asia Matyjek.
Rybę pieczemy z pomidorami, najlepiej malinowymi, bo teraz sezon na nie. Rybę możecie upiec również z małymi pomidorkami na gałązkach.
Przygotowanie tego dania zajmuje nie więcej niż 20-25 minut.
Do ryby można podać ryż lub ziemniaki. Ze względu na aromatyczny sos, świetnie smakuje również z chrupiącą bułką.
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szalotka lub mała cebula
- ząbek czosnku
- 4 pomidory malinowe + gałązka małych (można też użyć pomidorów z puszki)
- sól
- pieprz
- filety ryby, np. okonia morskiego (po 150 g każdy)
- 2 łyżki pesto rosso
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- garść świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Pomidory malinowe zalewamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórę, kroimy na małe kawałki. Małych pomidorów lub pomidorów na gałązkach nie obieramy. Pieczemy je z ogonkami i w skórce.
Rybę myjemy, oczyszczamy z ości, osuszamy.
Na oliwie podsmażamy posiekane: szalotkę i ząbek czosnku. Kiedy oliwa zacznie pachnieć, a cebula zmięknie, dodajemy pokrojone pomidory.
Doprawiamy całość solą i pieprzem, dusimy ok. 10 minut.
Sos pomidorowy przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na sosie układamy kawałki ryby, dokładamy małe pomidorki.
Rybę solimy i smarujemy pesto rosso.
Całość posypujemy orzeszkami pini i skrapiamy oliwą z oliwek.
Rybę w pomidorach zapiekamy ok. 15-20 minut (w zależności od grubości filetów).
Po upieczeniu rybę posypujemy posiekaną bazylią.
Więcej inspiracji na: www.odczarujgary.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz