Minimum składników, maksimum smaku. Malinowe w smaku czerwone pomarańcze, cienkie, ale ostre piórka
czerwonej cebuli, słona feta, aromatyczna kolendra i całość zwieńczona
miodowym sosem – ta sałatka jest pyszna! I prosta.
SKŁADNIKI
2 porcje
- dwie czerwone pomarańcze
- dwa plastry fety
- 1 czerwona cebula
- garść świeżej kolendry
*sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Pomarańcze sparzamy, obieramy i korzystając z ostrego noża, filetujemy je, wykrawając kawałki bez błonek. Kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry, rozrzucamy po kawałkach pomarańczy. Do pomarańczy i cebuli dodajemy fetę.
- Przygotowujemy sos mieszając ze sobą oliwę z oliwek, sok z pomarańczy, miód i ocet balsamiczny.
- Sałatkę polewamy sosem, dodajemy świeżą kolendrę, oprószamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz