szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

piątek, 3 kwietnia 2015

Sałatka z łososiem, awokado, jajkiem i szparagami

- Plastry wędzonego łososia pięknie łączą się z maślanym awokado – całość skropiona cytryną. Jajka przepiórcze i zrumienione na maśle szparagi pachną wiosną i cudownie komponują się z delikatnie majonezowo - chrzanowym sosem. Sałatka z łososiem, awokado, jajkiem i szparagami jest przepyszna!- zapewnia ceniona blogerka kulinarna Asia Matyjek



SKŁADNIKI:

- różne rodzaje sałat (użyjcie ulubionych)
- wędzony łosoś (ok. 200 g)
- dojrzałe awokado
- jajka przepiórcze (6-8 sztuk)
- pęczek szparagów
- łyżka masła
- sól morska
- czerwona cebula
- sos (4 łyżki majonezu,  2 łyżki jogurtu naturalnego,  łyżka chrzanu,  sok z połowy cytryny sól, pieprz)


PRZYGOTOWANIE:

Sałaty myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Szparagi dokładnie płuczemy, obcinamy końce, obieramy je i kroimy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szparagi, solimy - podsmażamy je ok. 5 minut, wyłączamy gaz. Łososia dzielimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, dzielimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Jajka przepiórcze gotujemy we wrzątku 5 minut, obieramy je i kroimy na pół. Na sałacie układamy szparagi, kawałki łososia i awokado. Dokładamy jajka i czerwoną cebulę. Aby przygotować sos mieszamy majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny i chrzan. Sos doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Sosem polewamy sałatkę.



Przygotowanie:  Joanna Matyjek / www.odczarujgary.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz