- Plastry wędzonego łososia pięknie łączą się z maślanym awokado – całość skropiona cytryną.
Jajka przepiórcze i zrumienione na maśle szparagi pachną wiosną i cudownie komponują się z delikatnie majonezowo - chrzanowym sosem.
Sałatka z łososiem, awokado, jajkiem i szparagami jest przepyszna!- zapewnia ceniona blogerka kulinarna Asia Matyjek
SKŁADNIKI:
- różne rodzaje sałat (użyjcie ulubionych)
- wędzony łosoś (ok. 200 g)
- dojrzałe awokado
- jajka przepiórcze (6-8 sztuk)
- pęczek szparagów
- łyżka masła
- sól morska
- czerwona cebula
- sos
(4 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
łyżka chrzanu,
sok z połowy cytryny
sól, pieprz)
PRZYGOTOWANIE:
Sałaty myjemy, osuszamy, układamy na półmisku.
Szparagi dokładnie płuczemy, obcinamy końce, obieramy je i kroimy wzdłuż na pół.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szparagi, solimy - podsmażamy je ok. 5 minut, wyłączamy gaz.
Łososia dzielimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, dzielimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Jajka przepiórcze gotujemy we wrzątku 5 minut, obieramy je i kroimy na pół.
Na sałacie układamy szparagi, kawałki łososia i awokado. Dokładamy jajka i czerwoną cebulę.
Aby przygotować sos mieszamy majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny i chrzan. Sos doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Sosem polewamy sałatkę.
Przygotowanie: Joanna Matyjek / www.odczarujgary.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz