SKŁADNIKI:
Figi świeże (umyte i osuszone)
Czekolada (1 tabliczka)
20 gr Masła
10 ml Spirytusu
MUS WANILIOWY
100 ml. śmietany
1 laska wanilii
Sposób przyrządzenia:
Czekoladę rozpuszczamy z 20 gr. masła i 10 ml. spirytusu. Obtaczamy w powstałej masie osuszone figi i wstawiamy do lodówki.
Śmietanę
dzielimy na 2 porcje. 1 laskę wanilii gotujemy z połową śmietany
dodając do smaku cukier lub miód ( miód po zdjęciu z ognia i po lekkim
ostudzeniu).
Studzimy.
1/2
porcji śmietany ubijamy z kilkoma kroplami soku z cytryny. Po
wystudzeniu mieszamy ubitą śmietanę ze śmietaną z wanilią tworząc
jednolitą masę.
Wkładamy
do naczynia, nacinamy figi i układamy w naczyniu . Pod koniec zdobimy
listkiem mięty oraz miodem pomarańczowym ( lub innym).
SMACZNEGO życzy Maciej Sawicki - Szef Kuchni Restauracji Trattoria Siena
Trattoria Siena
ul. Morcinka 5/18
Warszawa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz