szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 11 marca 2014

FIGI W CZEKOLADZIE NA MUSIE WANILIOWYM SZEFA KUCHNI TRATTORIA SIENA - MACIEJA SAWICKIEGO



SKŁADNIKI:
Figi świeże (umyte i osuszone)
Czekolada (1 tabliczka) 
20 gr Masła
10 ml Spirytusu

MUS WANILIOWY
100 ml. śmietany
1 laska wanilii 



Sposób przyrządzenia:
Czekoladę rozpuszczamy z 20 gr. masła i 10 ml. spirytusu. Obtaczamy w powstałej masie osuszone figi i wstawiamy do lodówki. 

Śmietanę dzielimy na 2 porcje. 1 laskę wanilii gotujemy z połową śmietany dodając do smaku cukier lub miód ( miód po zdjęciu z ognia i po lekkim ostudzeniu). 
Studzimy.
1/2 porcji śmietany ubijamy z kilkoma kroplami soku z cytryny. Po wystudzeniu mieszamy ubitą śmietanę ze śmietaną z wanilią tworząc jednolitą masę. 
Wkładamy do naczynia, nacinamy figi i układamy w naczyniu . Pod koniec zdobimy listkiem mięty oraz miodem pomarańczowym ( lub innym).

SMACZNEGO życzy Maciej Sawicki - Szef Kuchni Restauracji Trattoria Siena
 
 
 
Trattoria Siena
ul. Morcinka 5/18
Warszawa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz