szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

niedziela, 2 marca 2014

MINI WŁOSKIE KOTLECIKI, MAKARON Z PESTO, SZPINAK Z PARMEZANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI



Malusie kotleciki to stała propozycja w moim domu.Tym razem postawiłam na włoskie smaki. Kotleciki były z czosnkiem, parmezanem i pietruszką. Podałam je z makaronemi, który wymieszałam z pesto bazyliowym i suszonymi pomidorami. Do całości idealnie pasował blanszowany na masełku szpinak z solidną garścią parmezanu, paskami suszonych pomidorów i prażonymi orzeszkami pini.



SKŁADNIKI

 ***KOTLECIKI:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść startego parmezanu
-  2-3 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
-  sól
-  pieprz
-  2 łyżki bułki tartej
-  2-3 łyżki wody
-  jajko
-  olej do smażenia

 ***MAKARON
- po garści makaronu na osobę pesto bazyliowe
- ok. 10 suszonych pomidorów

 ***SZPINAK
-  świeży szpinak
-  łyżka masła
-  garść tartego parmezanu
-  ok. 5-6 pomidorów suszoznych
-  2-3 łyżki orzeszków pini



PRZYGOTOWANIE:

***KOTLECIKI:
 Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulkę. Do mięsa i cebulki dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, dwie łyżki wody. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Pietruszkę myjemy, siekamy, dodajemy do całości. Mięso wraz z resztą dodatków dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki – może pomóc zwilżenie dłoni wodą. Uformowane, małe kotleciki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju, na patelni.

***MAKARON: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu al dente. Ugotowany makaron mieszamy z kilkoma łyżkami pesto i pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami. Przed podaniem możemy podgrzać makaron w garnku, w którym się gotował lub na patelni.

***SZPINAK: Świeży szpinak dokładnie myjemy i oczyszczamy. Same listki przesmażamy na maśle rozpuszczonym na patelni. Szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość, wtedy dodajemy do niego paremzan i suszone pomidory. Orzeszki pini podgrzewamy na patelni. Usmażone kotleciki podajemy z ciepłym makaronem z pesto oraz szpinakiem z parmezanem i suszonymi pomidorami. Całość posypujemy zrumienionymi orzeszkami pini.



Źródło: www.odczarujgary.pl

1 komentarz:

  1. fajna stronka, właśnie znalazłam pomysł na jutrzejszy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń