Andrzej Polan - wykształcony kucharz, wieloletni szef kuchni w najbardziej prestiżowych hotelach. Obecnie szef kuchni w restauracji Soul Kitchen. Gotuje, bo lubi i pewnie dlatego jest zawsze pogodny i uśmiechnięty. Kuchnia, która jest sercem każdej restauracji stała się pod jego wodzą pracownią najdoskonalszych smaków i aromatów.
Prawdziwa pasja do gotowania Andrzeja Polana jest gwarancją niezapomnianych kulinarnych doznań w progach restauracji Soul Kitchen.
Osiągnięcia:
- Od ponad 4 lat współpracuje z Dzień Dobry TVN.
- Wydał książkę „Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana” ze swoimi najlepszymi przepisami.
- Od 2003 r. pisze artykuły i przygotowuje sesje zdjęciowe dla czasopism o tematyce kulinarnej.
- Szef kuchni w najbardziej prestiżowych hotelach w Polsce.
A JUŻ DZIŚ, SPECJALNIE DLA NASZYCH CZYTELNICZEK, PRZEPIS NA PYSZNĄ WŁOSKĄ BEZĘ!
Beza włoska
Składniki:
Białka 5 szt
Cukier 240g
Cukier podlewamy wodą i gotujemy do uzyskania gęstego syropu. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy 2 łyżki cukru, ubijamy dalej, nie przerywając ubijania dodajemy wrzący syrop cukrowy. Masa powinna być sztywna i szklista.
Sos limonkowy
Składniki:
Żółtka 6szt
Cukier 50g
laska wanilii,
Skórka z 4 limonek (środek wycinamy na pojedyncze fileciki)
Sok z 2 limonek
Masło 100g
Natka pietruszki 1 pęczek
Kruszonka
Składniki:
Krakersy razowe 1op
Masło 100g
Cynamon
Krakersy miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i cynamon. Kruszonkę rozsypujemy na pergaminie i wypiekamy w piekarniku na złoty kolor. Żółtka ubijamy z cukrem na parze do uzyskania puszystej masy. Następnie powoli dodajemy sok z limonki nie przerywając ubijania. Masło rozpuszczamy, dodajemy, ziarenka z laski wanilli, natkę pietruszki, skórkę z limonki. Miksujemy i przecedzamy przez sito.
Zielone, limonkowe masło podgrzewamy ponownie. Gorące masło dodajemy powoli do ubitych żółtek . powstaje nam gęsty sos o wyjątkowym smaku i kolorystyce. Bezę wyciskamy na talerz, przypalamy palnikiem lub podpiekamy w piekarniku, wylewamy sos, dekorujemy filecikami limonki, listkami natki pietruszki. Obok wysypujemy kruszonkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz