szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Sałatka z soczewicy z granatem według przepisu Beaty Sadowskiej

"Szczypta Luksusu. Kulinarne inspiracje" to zbiór przepisów nie tylko znanych i cenionych szefów kuchni, ale także ludzi z pierwszych stron gazet. Lubianych gwiazd, które na co dzień uwielbiają gotować i które ... zdrowo się odżywiają. Jedną z bohaterek książki jest Beata Sadowska - dziennikarka, autorka książek, miłośniczka biegania.



Beata Sadowska przedstawia swój autorski przepis na sałatkę z soczewicy i granatem. 



Składniki: (dla 4 osób)

-  250 g zielonej soczewicy
-  2 łodygi selera naciowego 
- 1 szklanka fety 
- 1 granat 
- natka pietruszki lub świeża mięta 

Sos:

- 4 łyżki oleju rzepakowego
-  1 łyżeczka octu winnego 
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy 
- 1 łyżeczka soku z cytryny 
- 2 łyżeczki miodu 
- sól i pieprz 

Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć, wypłukać, ugotować (15-20 minut). Dodać seler naciowy pokrojony w talarki, pestki granatu, natkę pietruszki lub świeżą miętę, pokruszyć fetę. Polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz