"Szczypta Luksusu. Kulinarne inspiracje" to zbiór przepisów nie tylko znanych i cenionych szefów kuchni, ale także ludzi z pierwszych stron gazet. Lubianych gwiazd, które na co dzień uwielbiają gotować i które ... zdrowo się odżywiają. Jedną z bohaterek książki jest Beata Sadowska - dziennikarka, autorka książek, miłośniczka biegania.
Beata Sadowska przedstawia swój autorski przepis na sałatkę z soczewicy i granatem.
Składniki: (dla 4 osób)
- 250 g zielonej soczewicy
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka fety
- 1 granat
- natka pietruszki lub świeża mięta
Sos:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć, wypłukać, ugotować (15-20 minut). Dodać seler naciowy pokrojony w talarki, pestki granatu, natkę pietruszki lub świeżą miętę, pokruszyć fetę. Polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz