Już dziś kolejny przepis pochodzący z naszego albumu "Szczypta Luksusu. Kulinarne inspiracje". Tym razem pyszny kurczak z suszonymi pomidorami.
Składniki:
•
120 g świeżego fileta z kurczaka zagrodowego
•
100 g suszonych, marynowanych pomidorów
•
kilka listków świeżo ciętej rukoli
•
3 dojrzałe na słońcu morele
•
1 duża pomarańcza
•
100 gr dobrego białego włoskiego wina stołowego
•
pieprz młotkowany – szczypta
•
kilka szczypt soli morskiej
•
3 łyżki klarowanego, domowego masła
•
50 ml likieru Grand Marnier
•
2 łyżki masła osełkowego
Przygotowanie:
Filety kurczaka umyć, przebić delikatnie nożem wzdłuż, tworząc „kieszonkę” na nadzienie. Wino, sól, pieprz rozetrzeć i wymieszać z posiekanymi suszonymi pomidorami i rukolą. Nafaszerować filety przygotowaną masą i pozostawić w miseczce pod przykryciem na ok. 2 godziny w chłodnym miejscu. Natrzeć kurczaka częścią klarowanego masła i upiec w temperaturze ok. 210 st. C we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Sos: morele zmiksować w rondelku blenderem, dodać sok z pomarańczy, odrobinę pieprzu i łyżeczkę klarowanego masła. Zagotować, kontrolując ulubioną gęstość sosu (kwestia właściwego odparowania wody), mając na uwadze, że na końcu dodać jeszcze należy likier pomarańczowy. Po dodaniu likieru zdjąć z ognia i na końcu dodać jedynie łyżeczkę osełkowego masła i szczyptę soli – bez gotowania. Serwować z ułożonym i udekorowanym wg własnego uznania kurczakiem – najlepiej z blanszowanymi warzywami lub zieloną sałatą i sosem winegret.
Maciej Rogowski / Columna Medica
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz