szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

środa, 30 grudnia 2015

Kurczak z suszonymi pomidorami a’la Columna

Już dziś kolejny przepis pochodzący z naszego albumu "Szczypta Luksusu. Kulinarne inspiracje". Tym razem pyszny kurczak z suszonymi pomidorami.



Składniki:

• 120 g świeżego fileta z kurczaka zagrodowego
• 100 g suszonych, marynowanych pomidorów
• kilka listków świeżo ciętej rukoli
• 3 dojrzałe na słońcu morele 
• 1 duża pomarańcza 
• 100 gr dobrego białego włoskiego wina stołowego 
• pieprz młotkowany – szczypta 
• kilka szczypt soli morskiej 
• 3 łyżki klarowanego, domowego masła 
• 50 ml likieru Grand Marnier 
• 2 łyżki masła osełkowego 

Przygotowanie:

Filety kurczaka umyć, przebić delikatnie nożem wzdłuż, tworząc „kieszonkę” na nadzienie. Wino, sól, pieprz rozetrzeć i wymieszać z posiekanymi suszonymi pomidorami i rukolą. Nafaszerować filety przygotowaną masą i pozostawić w miseczce pod przykryciem na ok. 2 godziny w chłodnym miejscu. Natrzeć kurczaka częścią klarowanego masła i upiec w temperaturze ok. 210 st. C we wcześniej nagrzanym piekarniku. 

Sos: morele zmiksować w rondelku blenderem, dodać sok z pomarańczy, odrobinę pieprzu i łyżeczkę klarowanego masła. Zagotować, kontrolując ulubioną gęstość sosu (kwestia właściwego odparowania wody), mając na uwadze, że na końcu dodać jeszcze należy likier pomarańczowy. Po dodaniu likieru zdjąć z ognia i na końcu dodać jedynie łyżeczkę osełkowego masła i szczyptę soli – bez gotowania. Serwować z ułożonym i udekorowanym wg własnego uznania kurczakiem – najlepiej z blanszowanymi warzywami lub zieloną sałatą i sosem winegret.

Maciej Rogowski / Columna Medica 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz