Szukasz przepisu na smaczną i zdrową sałatkę? Dobrze trafiłeś...
Proponujemy dziś pyszną sałatkę z łososiem i awokado.
SKŁADNIKI:
- różne rodzaje sałat (musztardowiec, ogórecznik, sałata masłowa itp)
- wędzony łosoś (ok. 200 g)
- dojrzałe awokado
- jajka przepiórcze (6-8 sztuk)
- pęczek szparagów
- łyżka masła
- sól morska
- czerwona cebula
SOS:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka chrzanu
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Liście sałat myjemy, osuszamy, układamy na półmisku.
Szparagi dokładnie płuczemy (w główkach może być piasek), obcinamy końce, obieramy je i kroimy wzdłuż na pół.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szparagi, solimy - podsmażamy je ok. 5 minut, wyłączamy gaz.
Łososia dzielimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, dzielimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Jajka przepiórcze gotujemy we wrzątku 5 minut, obieramy je i kroimy na pół.
Na sałacie układamy szparagi, kawałki łososia i awokado. Dokładamy jajka i czerwoną cebulę.
Aby przygotować sos mieszamy majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny i chrzan. Sos doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Sosem polewamy sałatkę.
Joanna Matyjek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz