szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 8 grudnia 2015

Sałatka z łososiem, awokado, jajkiem i szparagami

Szukasz przepisu na smaczną i zdrową sałatkę? Dobrze trafiłeś... Proponujemy dziś pyszną sałatkę z łososiem i awokado. 

 

SKŁADNIKI:

- różne rodzaje sałat (musztardowiec, ogórecznik, sałata masłowa itp) 
- wędzony łosoś (ok. 200 g) 
- dojrzałe awokado
- jajka przepiórcze (6-8 sztuk)
- pęczek szparagów
- łyżka masła
- sól morska 
- czerwona cebula

 SOS:

-  4 łyżki majonezu
-  2 łyżki jogurtu naturalnego
-  łyżka chrzanu
-  sok z połowy cytryny
-  sól, pieprz 

PRZYGOTOWANIE:

Liście sałat myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Szparagi dokładnie płuczemy (w główkach może być piasek), obcinamy końce, obieramy je i kroimy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szparagi, solimy - podsmażamy je ok. 5 minut, wyłączamy gaz. Łososia dzielimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, dzielimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Jajka przepiórcze gotujemy we wrzątku 5 minut, obieramy je i kroimy na pół. Na sałacie układamy szparagi, kawałki łososia i awokado. Dokładamy jajka i czerwoną cebulę. Aby przygotować sos mieszamy majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny i chrzan. Sos doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. 

Joanna Matyjek 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz