szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

niedziela, 14 czerwca 2015

Sałatka z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio

Nie masz pomysłu na niedzielną sałatkę? Skorzystaj z naszej podpowiedzi. Polecamy sałatkę z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio.




Składniki:  
- 1 główka radicchio 
- 170 g pęczaku lub kaszy jęczmiennej mazurskiej 
- 12 śliwek kalifornijskich 
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- 1 łyżka miodu 
- 150 g fety lub bundzu 
- garść rukoli 
- szczypta soli 


Przygotowanie: 
Pęczak gotujemy z wodą, proporcje 1:1, do gotującego się pęczaku wrzucamy 2 śliwki kalifornijskie, dadzą one pęczakowi ciekawy kolor i śliwkowy posmak. Pęczak gotujemy na wolnym ogniu do momentu wygotowania wody. Garnek z pęczakiem pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Radicchio myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze części, przekładamy do naczynia polewamy oliwą i miodem mieszamy dokładnie wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-12 minut. Radicchio powinno się lekko podpiec. 

Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski lub ćwiartki. Ser feta lub bundz kroimy na małe kawałki. Do misy przekładamy ostudzony pęczak, dodajemy radicchio, śliwki kalifornijskie, rukolę i pokrojoną fetę lub bundz. Składniki mieszamy, jeśli jest potrzeba dodajemy oliwy, miodu lub soli do smaku. 

Czas przygotowania: 30 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz