Nie masz pomysłu na niedzielną sałatkę? Skorzystaj z naszej podpowiedzi. Polecamy sałatkę z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio.
Składniki:
- 1 główka radicchio
- 170 g pęczaku lub kaszy jęczmiennej mazurskiej
- 12 śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 150 g fety lub bundzu
- garść rukoli
- szczypta soli
Przygotowanie:
Pęczak gotujemy z wodą, proporcje 1:1, do gotującego się pęczaku wrzucamy 2 śliwki kalifornijskie, dadzą one pęczakowi ciekawy kolor i śliwkowy posmak. Pęczak gotujemy na wolnym ogniu do momentu wygotowania wody. Garnek z pęczakiem pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Radicchio myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze części, przekładamy do naczynia polewamy oliwą i miodem mieszamy dokładnie wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-12 minut. Radicchio powinno się lekko podpiec.
Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski lub ćwiartki. Ser feta lub bundz kroimy na małe kawałki.
Do misy przekładamy ostudzony pęczak, dodajemy radicchio, śliwki kalifornijskie, rukolę i pokrojoną fetę lub bundz. Składniki mieszamy, jeśli jest potrzeba dodajemy oliwy, miodu lub soli do smaku.
Czas przygotowania:
30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz